Istarski maslinari: "Maslina nikad više, ali ulje će biti skuplje nego lani zbog jednog bitnog razloga!"

Zbog ekstremne suše u razdoblju kad se formira plod masline, europska proizvodnja maslinova ulja pala je za gotovo 30 posto. Čini se da bi i u Hrvatskoj moglo biti tako. 

Berba i prerada maslina u punom su jeku. Plodova nikad više, ali količina dobivenog ulja mnoge je razočarala. Priroda ove godine nije bila sklona maslini i rezultat će biti - visoke cijene ulja.

- Mi pretpostavljamo da će količina ulja biti ista kao lani, ali količina maslina je i 40 posto veća, tako da ulja će biti isto, ali skuplje nego lani. Prerada je koštala više, a i sredstva za zaštitu su poskupila - kaže za HRT Marijan Marjanović, maslinar, Stancija San Antonio, Vodnjan.

No, ovogodišnje je ulje gotovo ekološko, ljeto je bilo vruće, muhe nije bilo pa zaštita nije bila potrebna.

- Ja ću čak imati i malo manje maslina, a i puno manje ulja nego lani. Takva je godina, kaže Boris - maslinar iz Peroja.

U kolovozu, kad raste meso ploda i maslina treba najviše vode, 20 su dana temperature bile do 40 stupnjeva.

- Znači, te visoke temperature su jednostavno usporile nakupljanje ulja u pravo vrijeme i sad kad dolazimo u uljaru svi se čude što su mali postoci - kaže Edi Družetić, agronom iz Vodnjana.

I dok su neki spremni optužiti uljare za krađu ulja, Vladimir prihvaća to da je ove godine od gotovo 500 kilograma maslina dobio samo oko 40 litara ulja, randman oko 8.

- Prije je bilo puno bolje, po 12, 14, 15. Ovo ljeto nije baš, bila je velika suša, a poslije puno vode i one su nabubirle, a umjesto ulja dobile su težinu, a ulja je malo. Šta je tu je - kaže Vladimir Peruško, maslinar iz Šegotića.

Španjolska ima pravedniji način naplate ulja, kažu znanstvenici. Određuju udio ulja na suhu tvar.

- Drugim riječima plod se melje, pasta se suši i u toj suhoj pasti se određuje udio ulja tako da vi zapravo nemate uopće element prisutnosti vode u plodu na temelju čega određujete udio i masu - kaže Marin Krapac, viši znanstveni suradnik, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

Zbog klimatskih promjena, dodaju znanstvenici, valja biti spreman na to da će godina poput ove biti sve više.

"Cijene maslinovog ulja će rasti"

Sandi Chiavalon, maslinar iz Vodnjana rekao je za HTV da će maslinovo ulje biti puno skuplje nego što je sada. 

- Hrvati imaju jednu lijepu sreću, da žive u zemlji koja proizvodi maslinovo ulje. Svatko zna nekog susjeda, prijatelja, nekoga tko se bavi s maslinovim uljem, od koga mogu ulje nabaviti, ali u profesionalnom maslinarstvu rastu cijene rada, radne snage, inputi su sve skuplji, inflacija ima utjecaj na sve to. Potražnja je sve veća, a proizvodnja je ograničena zbog klimatskih uvjeta i bit će vjerojatno, sve manja, tako da će cijene sigurno rasti i vrhunsko maslinovo ulje će biti  proizvod koji će si moći priuštiti samo oni dubljeg džepa - rekao je.

Osvrnuo se i na sezonu.

- Ove godine, nažalost, imamo jednu ekstremnu godinu kada nije bilo kiše sve do 29. rujna. U krucijalnom periodu, u osmom mjesecu kad maslina stvara ulje, u maslinicima je bila suša, visoke temperature i maslina nije imala vremena za akumulaciju ulja. Početkom desetog mjeseca čak su randmani bili jako dobri u početku berbe, ali su tada uslijedile kiše, došlo je nekoliko jakih pljuskova, čak 70 do 80 litara kiše je palo u jednom danu tu kod nas u Vodnjanu.

Temperature su se povisile, došle su na 25 i više stupnjeva, maslina je počela vegetirati i bujno su počeli kolati sokovi, tako da su se masline napunile s vodom i tu su randmani pali.

Ali što se tiče kvalitete, možemo biti izuzetno zadovoljni, muha ove godine nije letjela. Masline su zdrave. Ja se ne sjećam, u zadnjih deset godina kad su bile ovako zdrave i ulja su izuzetno visoke kvalitete, što će se sigurno dokazati u sljedeći godinu dana na raznim smotrama i natjecanjima - rekao je Chiavalon za HRT.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VJEČITA DILEMA Koje je ulje bolje; od crnih ili zelenih, odmah ubranih, dan-dva odležanih ili u more umočenih maslina?
Kako bismo dobili što kvalitetnije maslinovo ulje, pravilo je da se ubrani plodovi odmah, ili što prije, a najkasnije u roku od 48 sati prerade. Ubrane masline se stavljaju u plastične rešetkaste košare, ne veće zapremnine od 20 kilograma, u sloju ne većem od 15 centimetara, koje se tijekom sunčanog