Domaće njoke je jednostavno napraviti a idealne su uz razne umake, koji se mogu vrlo brzo skuhati.
Skuhajte 1,5 kg neoguljenog krumpira u posoljenoj vodi. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini krumpira a gotov je kad vilica lagano prodire do sredine krumpira. Krumpir srednje veličine obično bude skuhan za 45 min.
Čim se dovoljno ohladi, ogulite ga i pasirajte. Pustite da se još malo ohladi pa dodajte sve sastojke (jedno veliko ili dva manja jaja, malo soli, 2 žlice maslaca) i malo od 500 g brašna.
Počnite mijesiti njoke, a brašno dodavajte postupno, dok ne dobijete smjesu koja se može valjati.
Radnu površinu posipajte brašnom pa valjajte tijesto tako da dobijete duge trake debljine prsta te ih onda režite nožem na manje komade ovisno o željenoj veličini njoka.
Uvaljajte kuglice, viljuškom napravite rebrasti uzorak kako bi se umak bolje hvatao za njih.
Kuhajte njoke u kipućoj slanoj vodi u koju ste stavili žlicu ulja, nekoliko minuta, a gotovi su kada isplivaju na površinu te ih odmah vadite u zdjelu.
Dodatak za zelene njoke, 250 g pasiranog i dobro ocijeđenog špinata umjesiti u tijesto.
Ako planirate zamrznuti dio, prvo ih trebate složiti na ravnu pobrašnjenu plastičnu tacnu te ih stavite u zamrzivač. Nakon što se zalede stavite ih u vrećicu i ponovo spremite u zamrzivač.
Marijan Zujić
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev