3 min. čitanja

Kao i bakalar, neretvansku jegulju će ovih blagdana kušati samo oni s dubljim džepom

Kao i bakalar, neretvansku jegulju će ovih blagdana kušati samo oni s dubljim džepom
Foto: Marijan Zujić

Jegulja je neizostavan dio neretvanskih blagdanskih jelovnika, posebno u vrijeme posta. Ove godine samo rijetki u njoj uživaju zbog najlošijeg ulova dosad, pa su oni koji su je uopće pronašli, za kilogram morali izdvojiti i do 40 eura.

Za kraljicom neretvanskog brudeta, potražnja je najveća prije Badnjaka. Ponuda jela s jeguljom nikad skromnija.

- Mi smo ovdje inače imali, tradicionalni radili jednu priredbu ''Dane jegulje'' već dugo godina i u pravilu se to radi ovako u kasnu jesen, početak zime. Međutim evo ove smo godine bili primorani otkazati baš zbog nedovoljnog ulova jegulje - rekao je ugostitelj Vjeko Prović.

- Pečena jegulja, brudet od jegulja i žaba, bez toga ne bi mogli ni funkcionirati ovdje - smatra ugostitelj Kristijan Jerković.

Za blagdane se prikuplja danima i sve se više cijeni, pa kilogram doseže i do 40 eura.

- Bilo bi dobro da je jeftinija, bila bi više na stolovima. Ovako sada, jednostavno dolazi samo u posebnim prilikama, kad dolaze gosti, kad su baš ekstra neke prilike - naveo je za HRT kuhar Dubravko Simić Cuba.

Srdela je othranila Dalmaciju, a jegulja - Neretvu
Neretvanski brudet sadrži samo autohtone namirnice i od ove je godine zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Ovu oblikom neobičnu ribu nekada se u Neretvi izuzetno lako lovilo pa su to jelo pripremali onako usput, dok su radili u polju. - Kako se kaže da je srdela othranila Dalmaciju,

Bakalar je, kažu, dobra zamjena, ali to ipak nije usporedivo s jelima koja su obilježila ovaj kraj dok je jegulje bilo u izobilju.

- Veće jegulje su se spremale na ražnju, još veće, najveće, su se kuhale s raštikom. Jegulja se sušila, suha jegulja se kuhala ala bakalar ili na nekakav toć ili s raštikom se kuhala suha jegulja, a one manje su se najčešće spremale na brudet - objasnio je ugostitelj Prović.

Jegulja se smatra najugroženijom ribljom vrstom na svijetu za što postoji više razloga - od isušivanja močvara do pojave predatora, a ovih su dana na slab ulov najviše utjecali nepogodno vrijeme i položaj mjeseca.

- Jednostavno u ovom momentu sve se negativno poklopilo. Ona se sada ne lovi, ali a prvom značajnijom promjenom vremena mislim da će se to sve okrenuti - uvjeren je ribar Renato Drljepan.

Budući da je riječ o zagonetnoj ribi, vjeruju da će se njezina populacija u neretvanske rukavce s vremenom vraćati pa će se i blagdanski običaji nadoknaditi.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Neretvanske jegulje je sve manje, a bez nje nema pravog brudeta
Najugroženija riblja vrsta na svijetu je jegulja. Populacija jegulje drastično se smanjuje u cijeloj Europi. Jegulje je sve manje i u delti Neretve gdje je ona jedan od ključnih sastojaka poznatog brudeta. Trideset eura za kilogram morat ćete izdvojiti ako želite pojesti jegulju jesenku, najbolju za brudet. Samo rijetki koncesionari
Budućnost europske jegulje trenutno je ugrožena - Donesen koordinirani plan upravljanja za oporavak
Budućnost europske jegulje (Anguilla anguilla), kultne riblje vrste, također vrlo cijenjene u mediteranskoj kuhinji, trenutno je ugrožena. Međutim, plan upravljanja koji uključuje djelomično ograničavanje izlova jegulja svake godine, potpunu zabranu rekreacijskog izlova jegulja i uspostavu mreže za praćenje kako bi se utvrdile učinkovite mjere upravljanja, mogao bi pomoći
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.