2 min. čitanja

Konzervirana srdela, pristupačan izvor proteina s brojnim zdravstvenim prednostima

Konzervirana srdela, pristupačan izvor proteina s brojnim zdravstvenim prednostima
Foto: Pexels

Konzervirana srdela obično ima i manje žive od mnogih drugih vrsta ribe iz konzerve i odličan je izbor kad vam svježa nije dostupna, kaže nutricionistkinja.

Prošlo je više od godina dana od kad su mnogi počeli doma 'skladištiti' zalihe ​​sredstva za dezinfekciju, toaletnog papira i konzervirane hrane koja ih je trebala prehraniti za vrijeme karantene, ako se trgovine nekim čudom isprazne. I premda se sad već ta pomama stišala, mnogi će u svojim smočnicama uvijek imati barem par konzervi gotovih jela.

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. 'Rezultat je, na žalost, značajan gubitak nutrijenata, no jednom kad se konzervira voće ili povrće tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama', objašnjava nutricionistkinja dr. Jess Cording i otkriva koja je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.

Njeno veličanstvo – Srdela | | Morski HR
Valjda najzastupljenija riba na našim prostorima, opjevana u mnogim pjesmama, spominjana u mnogim tekstovima i knjigama je svakako srdela (lat. Sardina pilchardus). U Dalmaciji joj se tepa kao ribi

To su sigurno, kaže, srdele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje. Dodavanje konzervirane ribe u prehranu ima brojne zdravstvene prednosti. 'Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna', rekla je Cording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mono nezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Zdravstvene smjernice tjedno preporučuju dvije do tri porcije ribe s niskim udjelom žive, a Cording preporučuje da ju se pomiješa sa tjesteninom, sirom ili krekerima za međuobrok. 'Osobno ih najviše volim izgnječiti vilicom i jednostavno ubaciti u salatu', rekla je Cording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve ukomponira u prehranu, prenosi Večernji list.

Konzerva puna blagodati: Ova namirnica čuva srce, štitnjaču, kosti, zube i kožu
Za sardine možemo sa sigurnošću reći da su jedna od najomiljenijih namirnica koju konzumiramo doslovno iz konzerve. Zapravo, srdele u našem jeziku postaju sardine onda kad se iz mora ‘presele’ u male limene kutije. I gospodarski i nutritivno veoma su važna riba, koja se počela konzervirati još poče…

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.