2 min. čitanja

Krčka gastro ponuda mami turiste - Uz vino dobro ide i pokoja feta pršuta

Krčka gastro ponuda mami turiste - Uz vino dobro ide i pokoja feta pršuta
Foto: Pexels

Uspjehu turizma svoj obol daje i eno-gastro ponuda na koju se itekako oslanjaju i u malom krčkom Vrbniku nadaleko poznatom po autohtonim sortama vina. Uz vino dobro ide i pokoja feta pršuta nakon petnaestomjesečnog zrenja iz lokalne obiteljske pršutane čija je izgradnja financirana europskim novcem.

Pale su prve fete! Sirovina dolazi iz Slavonije, a soli se, suši i zrije u Vrbniku. U pršutani je trenutačno dvije tisuće komada, a kapacitet joj je osam tisuća.

- Sad kroz par tjedana bi trebali prve pršute izbacivati van, kroz naše objekte. Za sad je količina manja, ali kroz par godina računamo da ćemo na godišnjoj bazi proizvoditi pet-šest tisuća komada - rekao je Anton Brusić iz PZ Gospoja.

Plasman nije nikakav problem jer tržište vapi za domaćim proizvodima.

- Turizam je jedan izvoz na licu mjesta i jako je bitno da se on sastoji od domaćih proizvoda i usluga jer ako u tome koristite uvoznu namirnicu onda se ekonomski efekt daleko više smanjuje - objasnila je Marijana Jadro, direktorica TU TZO Vrbnik.

Uz zanimljivu vizuru staroga grada, eno-gastro ponuda upravo je ono što privlači turiste u Vrbnik. Ovdje nema puno smještajnih kapaciteta i ostvarenih noćenja, ali gotovo 90 posto gostiju koji se odmaraju na Krku posjete to mjesto. Dolaze automobilima, brodovima, autobusima. Samo ove godine Vrbnikom je prošlo čak 800 autobusa prepunih gostiju.

- Nama dolazi puno gostiju ovdje u Vrbnik pogotovo na dnevnoj bazi i sigurno da su svi oni žele na neki način isprobati, okusiti upravo ove autohtone proizvode - rekao je načelnik Općine Vrbnik Dragan Zahija.

- Mi pripremamo ovdje i novi lukobran koji bi trebao biti na ulazu. Bolje će biti luka zaštićena i otvorit će mogućnost da i veći brodovi, ne kruzeri kao u Dubrovniku, ali da veći brodovi dolaze ovdje, a onda to znači da će sve u Vrbniku biti dostupnije - najavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

To su u prvom redu brojna nagrađivana vina autohtonih sorti, a u budućnosti i pršut. Uskoro će, naime, početi postupak za dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla Krčki pršut, donosi Dnevnik HTV-a.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.