>
  1 min. čitanja

Kupnja morskih plodova na ribarnici ili u supermarketu izravno utječe na odabir između prelovljenog mora i održivog ribarstva

Kupnja morskih plodova na ribarnici ili u supermarketu izravno utječe na odabir između prelovljenog mora i održivog ribarstva
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo

Povećana potražnja za morskom hranom povećala je pritisak na morske resurse, što ističe važnost promicanja održivih ribarskih proizvoda. Podizanje svijesti potrošača o ekološkoj održivosti morske hrane važna je karika za očuvanje morskih resursa.

Kupnja morskih plodova na ribarnici ili u supermarketu izravno utječe na odabir između prelovljenog mora i održivog ribarstva

Znanstvenici iz 13 europskih država, među kojima je i dr. sc. Vjekoslav Tičina s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, razvili su ideju za jednostavno razumljivim, ali sveobuhvatnim sustavom ocjenjivanja ekološke održivosti te objavili rad u prestižnom časopisu Environmental and Sustainability Indicators.

Sustav osmišljen od znanstvenika kombinira tri pokazatelja koji informiraju potrošače o utjecaju ribolovnih praksi:
Utjecaj ribolova na morska staništa
Status ribljeg fonda
Rizik od prilova osjetljivih vrsta

Rad je rezultat sudjelovanja znanstvenika u ekspertnoj radnoj skupini (#EWG23-18) znanstvenog, tehničkog i ekonomskog odbora za ribarstvo Europske komisije (#STECF - Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries). Predloženi sustav primjenjiv je za svaki proizvod morskog ribolova, bilo ulovljen u zemlji ili uvezen, i temelji se na javno dostupnim informacijama.

Ljestvica ocjenjivanja od 1 do 5 koristi se za jasno i učinkovito komuniciranje rizika ekološke održivosti prema potrošačima, kreatorima politika i drugim dionicima u ribarstvu, u lancu od ulova do stola.

Rezultati analiza znanstvenika, prikazuju različite ekološke rizike povezane s raznim metodama ribolova, što je ključno za donošenje informiranih odluka koje podupiru održivu praksu ribolova. Jasan, transparentan, pošten i prilagodljiv sustav ocjenjivanja može poboljšati društvenu svijest i usmjeriti tržište morskih plodova prema ekološki održivijim opcijama.

I.M.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.