>
BRAČ - Pomodarstvo i ekstravagantnost pojedinaca koji su zalutali u maslinarstvo, ništa nam novo ni dobro neće donijeti, smatra maslinarski stručnjak.
- Svi maslinari, ali i oni koji uživaju u maslinovom ulju, znaju da se plodovi maslina beru u najpovoljnijem stupnju zrelosti kako bismo preradom dobili najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje ne služi samo za svjetlo, kao nekad u prošlosti, kada su se plodovi brali krajem godine po buri i kiši - piše za časopis Maslinar Sinaj Bulimbašić.
Maslinovo ulje danas služi za hranu i to ne bilo kakvu hranu nego onu koja nam pruža užitak, ali i za lijek, dodaje.
Pomodarstvo i ekstravagantnost pojedinaca koji su zalutali u maslinarstvo, nastavlja Bulimbašić, ništa nam novo ni dobro neće donijeti.
Branjem i sakupljanjem plodova masline, par mjeseci poslije idealnog stupnja optimalne tehnološke zrelosti, može se dobiti samo loš, nekvalitetan, nejestiv proizvod, pa čak i zdravstveno štetan za ljudski organizam, upozorava.
- Ni na jednom svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovog ulja nije se pojavio uzorak maslinovog ulja iz tzv. ledene berbe pod snijegom i ledom okovanih maslina. Nadam se da i neće - kazuje Bulimbašić.
B.K.
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev