>
Utiru se u Dubravi kod Šibenika novi trendovi u poljoprivredi krša. Sadnica do sadnice, "raste" plantaža divljih šparoga, javlja HRT.
- Vole polusjenu stoga smo označili svakih 6 metara mjesto gdje će se posaditi neka voćka sada hoće li to biti pistacije, smokva, maslina ili badem to ćemo još odlučiti - rekao je Ivan Škugor, agronom, nositelj OPG-a.
Samoniklu biljku makije prvo su morali ukrotiti - prikupljati sjeme, proučavati literaturu, primjenjivati znanje na testnom nasadu.
Kaže kako je za usopjeh ovdje najbitnije - strpljenje!
- Meni sjemenka koju uberem oko Nove godine tek u polje ide za tri godine. Onda kad se još uz to uzme da se dvije godine ne bi smjelo brati, dođe do toga da je predug taj odmak do ulaska u rod i onda ljudi na žalost odustaju - objašnjava Ivan.
Ipak, u punom rodu ovakav bi nasad mogao dati i 300 kilograma svježih superzdravih izdanaka i naravno gastro poslasticu koju toliki vole. Mladi Ivan tvrdi da može imati i ljetni urod i siguran je da bi bilo restorana zainteresiranih da na meniju imaju svježu šparogu usred ljeta.
Ivan je u nadi da će proširiti svoju ideju, na tržištu ponudio i sadnice. Pa za one koji ne vole izgrebane ruke, ili susret s kakvom zmijom, ovo i nije toliko loša ideja.
J.T.
J.T.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev