>
NIN - Morska šparogaa, koju zovu je još caklenjača i slanuša, rijetka je delicija otkrivena u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, koja uz cvijet soli i šokol, polako zauzima sam vrh gastro scene Nina.
Morska šparoga raste u Ninskoj laguni na području Ninske solane, a ovdje je još zovu i rižina. Sezona joj je od travnja do lipnja, bere se ručno te je izuzetno bogata mineralima, vitaminom A, željezom i kalcijem.
S onom uobičajenom, divljom šparogom nema puno dodirnih točaka, osim što dijele ime i sličnoga su izgleda. Okusom je morska potpuno drugačija, a raste u muljevitim morskim obalama, piše portal Skitnice.hr.
Člankasta stabljika slankastog je okusa, prepuna vode i svojevrsna je zdrava alternativa soli. Može se jesti na salatu, svježa, prokuhana ili kao prilog raznim jelima. Priprema se na sve načine, a osim u prehrani koristi se i u medicini te kozmetici.
Budući da se morska šparoga pojavila na gastronomskoj sceni Hrvatske, to će svakako biti još jedan razlog zbog kojeg će mnogi turisti odabrati Nin kao razlog svog dolaska posebno u predsezoni kada je morsku šparogu moguće ubrati i s njom pripremati jedinstvena jela.
B.K.
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev