>
Muzgavac ili mrkač (Eledone moschata), osmokraki glavonožac (Octopoda), ima 8 krakova dugih do 40 cm, s jednim nizom prianjaljki (za razliku od hobotnice, koja ima dva niza). Svijetlosmeđe je boje s crnim mrljama. Živi na čvrstom i pjeskovitom dnu Jadranskog i Sredozemnog mora.
Hobotnica maksimalno naraste do dužine od 130 centimetara, dostižući pritom težinu čak do 15 kilograma. Maksimalna dužina muzgavca ne prelazi 40 centimetara, a najveća težina mu je do pola kilograma. Prosječnim primjercima hobotnice težina se kreće od 0,75 do jednog kilograma, dok prosječna težina muzgavca iznosi oko 0,15 kg. Hobotnica ima dvostruko ili trostruko veću cijenu od muzgavca.
Ako ih sprema na salatu dobar kuhar, po samom okusu teško je prepoznati razliku između muzgavaca i hobotnice. To često koriste mnogi ugostitelji, prodavajući muzgavce za hobotnice ili ih zajedno pomiješaju.
Za pripremu salate od muzgavaca, poželjno ih je smrznuti u zamrzivaču, kako bi bili mekši nakon kuhanja. Očišćene muzgavce odmrznite i stavite da se kuhaju u neposoljenoj vodi oko sat vremena. Ako koristite ekspres-lonac, možete ih skuhati u njemu te tako znatno skratiti vrijeme kuhanja.
Nakon kuhanja, isperite ih mlazom hladne vode te ih ohlađene izrežite na male komadiće. Izdašniji i potpuniji obrok salate od muzgavaca, može biti nadopunjen kuhanim krumpirom izrezanim na kockice, kuhanim zrnima boba, rajčicom očišćenom od sluzi i sjemenki, isjeckanom na kockice.
Po želji možete je začiniti sa: domaćim maslinovim uljem, limunovim sokom, domaćom vinskom kvasinom, soli, paprom, sitno nasjeckanim peršinom,vlascem, rikulom i češnjakom, maslinama, kaparima, cherry rajčicama.
Može se servirati na posteljici od rikule ili na listovima zelene salate uz ohlađeno bijelo vino. Na slikama su neka od mojih jela, koja pripremam sa muzgavcima ili sa manjim hobotnicama.
Marijan Zujić
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev