>
  2 min. čitanja

Na Bljak festu u Omišlju kuhala se zaboravljena jela pučke gastronomije

Na Bljak festu u Omišlju kuhala se zaboravljena jela pučke gastronomije
Foto: HTV Screenshot

Poseban kulinarski užitak karnevalske udruge ponudile su posjetiteljima Omišlja na otoku Krku. Baš u vrijeme ručka na Bljak festu kuhala su se gotovo zaboravljena jela pučke gastronomije.

O ukusima se ne raspravlja, a na Bljak festu u Omišlju ni o okusima. Karnevalske udruge, ugostitelji, lovačka i ribolovna društva pripremili su čak 5 tisuća porcija jela koja se mogu kušati u rijetko kojem restoranu.

- Pripremili smo oko 750 porcija tripica, ima tu bijelih bubrega, jetrica, maneštre od lignji, raznih burgera od hobotnice i crne svinje, crne banane kao desert - nabraja direktorica TZ-a Omišlja Andrea Orlić Čutul.

Svatko je mogao složiti jelovnik po vlastitom izboru, a za prvi slijed preporučena je tradicionalna dobrinjska juha.

- To je juha od kamika zasolinja sa crnim žličnjacima od sipe, kaže Lea Pandorić iz KU Kataroška iz Dobrinja.

Taj gastronomski festival neizostavan je dio mesopusnih događaja u Omišlju već 15 godina, a pokrenule su ga karnevalske udruge. ''Babani'' su ove godine uz svinjsku mast i čvarke na kruhu nudili i jelo nazvano - morski prasac.

- To su polpete od krakova hobotnice s pecivom sa svinjskim čvarcima, objašnjava za HRT Filip Andrašić iz KU Babani iz Omišlja.

Dok maškare i na ovaj način izražavaju svoju kreativnost, gosti iz Garešnice držali su se provjerene, tradicionalne recepture.

- Prigodno smo pripremili tri vrste hladetine da se predstavimo ovdje u Omišlju. To su jela koja su jeli naši stari i koja ne smijemo zaboraviti, a jedno od tradicijskih jela su i tripice ili fileki - kaže Zdravko Andri, ugostitelj iz Garešnice.

U Omišlju su se pripremala i jela za koja se mnogi se ne bi složili da su neukusna, poput gulaša od divljači, no onaj krčki sprema se s posebnim lovačkim začinima.

- Malo pomiješamo s rogovima starim iz šume, malo lišća bacimo, sve što vepar jede u šumi - otkriva Bojan Trbojević iz LD Šljuka iz Omišlja.

Ovogodišnje izdanje Bljak festa bilo je najposjećenije dosad, a takvi izazovi za nepca privukli su i posjetitelje iz susjednih zemalja.

- Omišalj je uvijek otvorenih vrata za sve posjetioce, zaista uživam u ovoj hrani i domaćem vinu - dojam je Svetlane iz Srbije.

- Inače smo svake godine tu. Jako je fino, super, odlično društvo, ambijent, bravo - poručila je Gordana iz Solvenije.

Ova neuobičajena karnevalska zabava pokazala se kao pun pogodak... Kući nitko nije otišao gladan.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.