>
Stručni suradnik Maslinara Sinaj Bulimbašić pripremio je nekoliko najpoznatijih domaćih recepata za pripremu crnih maslina.
Prilikom branja izaberu se krupni i zdravi plodovi koji su potpuno pocrnili, a još je bolje ako su se već pomalo smežurali. Masline operemo u hladnoj vodi, a u međuvremenu u velikom loncu uzavremo vodu koju smo lagano posolili. Najbolje je staviti žlicu krupne morske soli na tri litre vode.
Masline stavimo u veliko cjedilo i potopimo ih sa cjedilom u vrelu vodu dvije do tri minute. Nakon toga ih izvadimo iz vode i prostremo na letvaricu da se potpuno osuše i namreškaju. Najbolje je letvaricu s maslinama koji dan držati na buri.
Nakon dva–tri dana masline se stave u plastičnu ili staklenu posudu u koju se ulije malo maslinovog ulja i soli po potrebi, malo sjeckanog koromača, dobro protrese i spremi, a može se i odmah konzumirati. Kako se ne bi uhvatila plijesan na maslinama, potrebno je prvih nekoliko dana češće staklenku protresti kako bi se sve masline obložile uljem.
Izabrani veliki, zdravi i crni plodovi maslina potope se u more 24 sata, zatim se osuše i ostave na letvarice nekoliko dana, da se iz njih ocijedi što više vode. Nakon toga, masline se stave u pećnicu na temperaturu od oko 60 stupnjeva Celzija, ne duže od pola sata. Pleh na koji smo stavili masline se naulji i povremeno nekoliko puta protrese da se masline ne bi zalijepile. Kada se masline izvade iz peći, raštrkaju se na letvarici, po potrebi još posole, naulje i spreme u bocu.
Masline se raštrkaju na drvene rešetke, to su obično letvarice na kojima se suše smokve, i dobro posole, te se ostave na buri desetak dana. Nakon toga masline se potope u provrelu vodu, izvade i stave sušiti još koji dan. Kada su se dobro osušile, s tim da treba paziti da ne pokisnu, stave se u staklenke i poliju maslinovim uljem, uz dodatak sjeckanog koromača i lovora.
Masline koje smo odabrali za konzerviranje operemo u hladnoj vodi i osušimo, obično na rešeto ili platnenu krpu.
Na pleh za pečenje kruha, koji smo prethodno nauljili posložimo lagano posoljene masline samo u jednom redu. Nakon toga stavimo ih u zagrijanu pećnicu na temperaturu od oko 50 stupnjeva Celzija da se suše i odgorčavaju oko pola sata. Nakon sušenja, raštrkamo ih da se ohlade, nauljimo i složimo u staklenke.
D.G.
PROČITAJTE JOŠ:
TEMELJI MASLINARSTVA Kako su se masline konzervirale prije stotinu godina
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dalmatinska kraljica – Maslina
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zaparene masline
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev