>
  1 min. čitanja

Nešto se čudno događa s ovom ribom - Hrvatski znanstvenici istražuju pojam "Gumeni šarag"

Nešto se čudno događa s ovom ribom - Hrvatski znanstvenici istražuju pojam "Gumeni šarag"
Foto: Pero Ugarković

Gumeni šarag, poznat u stručnoj literaturi kao ATS (Abnormal Tough Syndrome), predstavlja poremećaj kod riba, posebno kod šarga (Diplodus sargus) koji je nazgled normalan ali uzrokuje da meso postane neobično žilavo nakon kuhanja, poput žvakaće gume, bez obzira na to je li riba svježa ili stara, piše Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

- Uzroci nisu potpuno jasni, no špekulira se da su odgovorni invazivna alga Caulerpa cylindracea, njezini metaboliti, teški metali u okolišu ili u prehrani riba, te gubitak masnih rezervi zbog ekoloških čimbenika, a najvjerojatnije se radi o kombinaciji više uzroka.

Ovaj poremećaj je relativno nov, primijećen je posljednjih 40 godina, negdje učestao do te mjere da su u određenim zapadnim dijelovima Sredozemlja ribolovci prestali loviti šarge.

U našim krajevima, ovaj poremećaj je poznat tek od nedavno, a trenutno pokušavam utvrditi koliko je rasprostranjen u Jadranu uz pomoć podvodnih ribolovaca - poručuje Pero Ugarković.

Ako ste uhvatili ili pripremili ovakvog šarga, možete ispuniti anketu koja se nalazi OVDJE, te tako pomoći istraživanju ovog fenomena.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.