>
  2 min. čitanja

Otvoren 7. Međunarodni festival pršuta u Drnišu

Otvoren 7. Međunarodni festival pršuta u Drnišu
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Državni tajnik u Mnistarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Mladen Pavić nazočio je 30. kolovoza 2024. godine na 7. Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu. Državni tajnik Pavić je pozdravio okupljene i otvorio 7. Međunarodni festival pršuta jer je među uzvanicima najbrže narezao fetu pršuta.

Izrazio je zadovoljstvo održavanja festivala pršuta u Drnišu, kao važnog brenda za taj kraj, čestitao organizatorima te naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva uvijek podržavati ovakve manifestacije.

- Pršut je naš proizvod koji je prvi zaštićen kao autohtoni proizvod na razini EU. Danas imamo 50 zaštićenih proizvoda od čega su 4 pršuta. Sektor proizvodnje pršuta posljednjih 10-tak godina značajno je unaprijeđen s dvostruko većom proizvodnjom koja je dosegla 500 tisuća komada. Rezultat je to ulaganja i od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, ali i samih proizvođača i proizvođačkih organizacija ukupnih 60 milijuna eura. Od prošle godine pojavom afričke svinjske kuge na ime obeštećenja primarnoj proizvodnji svinja Ministarstvo je isplatilo 31 milijun eura među kojima su i oni proizvođači, koji su u produženom tovu proizvodili sirovinu za pršute - rekao je Pavić.

Na festivalu se predstavilo devet proizvođača iz Udruge drniškog pršuta, a gostovali su pršutari iz Klastera hrvatskog pršuta.

Festivali ovakvog karaktera su idealna prilika za doživjeti unutrašnjost, koja je autohtona, skrivena i mirnija od obale te upoznati tradiciju i kušati specijalitete tog kraja. Posjetitelji su mogli degustirati te kupiti i druge delicije iz ovog kraja, poput pečenice, vina, maslinovog ulja i kruha ispod peke.

Zbog svoje visoke kakvoće drniški pršut je uvijek imao poseban renome među pršutima, o tome svjedoči i novinska reportaža „Unikati drniške pršutoteke“ iz 1978. godine. Na zemljopisnom području na kojem se proizvodi povoljni su prirodni uvjeti za soljenje i sušenje mesa na prirodni način, a zrenje bruta u specifičnim klimatskim prilikama drniškog podneblja presudni su za karakterističan okus i aromu pršuta.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.