>
  2 min. čitanja

Ovo je dokazano najzdravija riba na svijetu

Ovo je dokazano najzdravija riba na svijetu
Foto: Depositphotos

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama, skuša je vrlo korisna za mozak, kožu i kosu. Malo tko razmišlja o prednostima skuše za organizam, dok većina cijeni prije svega njene ukusne osobine.

Svaki proizvod ima kemijske karakteristike i na određeni način utječe na organizam. U kemijskom sastavu skuše nalazi se mnogo proteina i masti, kojih ima još više kod ribe ulovljene zimi u sjevernijim regijama, piše Kreni zdravo i dodaje da je ova riba jeftinija od lososa, a smatra se jednom od najzdravijih vrsta.

Prosječan sadržaj masti je 13 grama, što je dovoljno da se riba svrstava u masne vrste. Proteina ima u prosjeku 18 grama, a oni se apsorbiraju tri puta brže nego proteini iz govedine. Skuša je riba s niskim kalorijskim sadržajem. Da biste unijeli dnevnu količinu kalorija, morali biste pojesti otprilike 700 grama ribe, ali ne treba zaboraviti na masti koje se u njoj nalaze.

Foto: Željko Višić

Nezasićene masne kiseline u skuši su prisutne u velikim količinama. One su dragocjen proizvod i snažan antioksidans. Pomažu jačanju staničnih membrana organizma neutralizacijom slobodnih elektrona. To su radikali koji mogu probiti stanične zidove i ugroziti njihovu aktivnost. Ovo vodi ka raznim bolestima, uključujući i onkološke. Da bi se ovo izbjeglo, važno je unositi odgovarajuće proizvode.

Nije slučajno što se djeci daje riblje ulje – ono je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Kemijski sastav skuše povoljno utječe na skladan rast i razvoj dece, a vrlo je koristan i za trudnice i dojilje. Kako bi se izbjegla neravnoteža između rasta i razvoja unutarnjih organa kod adolescenata, skuša bi trebala biti redovan dio njihove prehrane.

Dragocjeni sastojci skuše su i mineralne tvari. Sadrži kalij, fosfor, fluor, sumpor, cink, llor i natrij. To su mikroelementi od ogromne koristi. U ovoj ribi prisutna je čitava paleta vitamina B. Koncentracija vitamina B12 i vitamina PP je visoka. Vitamin B pomaže u sintezi DNK-a i sudjeluje u metabolizmu masti. Prehrana bogata skušom regulira razinu šećera u krvi, pomaže radu sustava za probavu i jača živčani sustav. Također doprinosi stvaranju hemoglobina i zasićenju kisikom.

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama, skuša je vrlo korisna za mozak, kožu i kosu. Visoka koncentracija fosfora doprinosi izgradnji mnogih enzima koji iniciraju hkemijske reakcije u stanicama. Cjelokupna vitalnost organizma može se osigurati samo jednom vrstom ribe.  Fosforne kiseline u skuši predstavljaju osnovu ljudskog skeleta, pa je jako korisna za djecu, kao i za odrasle, kod kojih se s godinama javljaju problemi s mišićno-koštanim aparatom.

D,G,

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.