2 min. čitanja

Ovogodišnji Stajun od lumblije u Veloj Luci - Legendarna tradicionalna otočka delicija

Ovogodišnji Stajun od lumblije u Veloj Luci - Legendarna tradicionalna otočka delicija

Novo izdanje „Stajuna od lumblije“, manifestacije koja se organizira u Veloj Luci s ciljem promocije i njegovanja tradicije izrade posebne slatke delicije - lumblije, samo što nije krenula.

Organizatori Općina Vela Luka, Turistička zajednica i udruga Maslinara Vele Luke sedmu godinu za redom pripremili su raznolik program s kojim žele privući sve naraštaje na izradu ove autohtone slastice.

Manifestacija će se otvoriti 24. listopada prezentacijom izrade lumblije u sklopu koje će se moći saznati tajne spravljanja ovog vrlo posebnog kolača koji na zapadnom dijelu otoka Korčule baštini stoljetnu tradiciju. Kako bi i najmlađe upoznali s njihovom gastro baštinom, radionica će se održati i u dječjem vrtiću „Radost“ čiji će predškolci ispeći svoje prve lumblije. Uz radionice po prvi put će se održati Luško-kulinarski kviz uz dobru zabavu i bogate nagrade te predavanje o vareniku (ukuhanom vinskom moštu) važnom sastojku lumblije, predavača na vinskoj akademiji Krune Filipovića, donosi Ribafish.com.

Najiščekivaniji, centralni događaj manifestacije natjecanje za „Zlatnu lumbliju“ 2023 održat će se 27. listopada na terasi hotela „Korkyra“ povodom kojeg će se moći razgledati izložba i degustirati lumblije, a saznat ćemo tko je prema ocjeni stručnog žirija ove godine bio najuspješniji. Titula „Zlatne lumblije“ laskala bi svakoj domaćici, stoga nemojte dvojiti već se prijavite i saznajte je li upravo vaša ona najbolja.

Posljednji događaj je „Slatki festival“ u organizaciji Srednje škole Vela Luka 3. listopada u atriju Centra za kulturu u sklopu kojeg će se održati natjecanje u izradi pršurata, još jedne tradicionalne i nezaobilazne slastice. Lumblija je simbol veloluške gastronomije koji objedinjuje tradiciju i suvremenost, a upravo zbog svoje posebnosti od 2022. godine nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na EU razini kao prvi zaštićeni proizvod na području Dubrovačko-neretvanske županije.


Ovaj aromatični slatki kruh priprema se uoči blagdana Svih svetih na zapadnom dijelu otoka Korčule i poklanja kumovima, rodbini, prijateljima. Običaj zvan „Kolinde“ u Veloj Luci njeguje se od davnina, ranije su stari Velolučani blagdan Svi sveti nazivali „Prvi Božić“ kada bi djeca obilazila kumove i rodbinu, čestitajući i darivajući ih lumblijom ali i bademima, suhim smokvama, grožđem.

Stoga pročitajte recept, pripremite sastojke, zamijesite lumbliju i miris prave jeseni zavladat će vašim domom – ili jednostavno dođite na otok!

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.