>
Zima je vrijeme kada pčele miruju. Razdoblje je to intenzivne edukacije pčelara diljem Hrvatske. Čini se da pčelarstvo ima svijetlu budućnost u Puli, gdje se za pčelarsku školu prijavilo više od 30 polaznika.
Do kraja travnja trajat će pčelarska škola, nakon toga Vjeran će biti licencirani pčelar. Tome se neizmjerno raduje.
- Pročitao sam knjigu i rekao - ja moram imati pčele, moram to isprobati. Zanimljivo je kako se one razvijaju, totalno je to drukčiji svijet od našega, one su rekao bih "svemirci" na Zemlji, totalno drukčije, a opet imaju društvenu strukturu i organizaciju, sve mi je zanimljivo kod pčela - ispričao je za Regionalni dnevnik Vjeran Rađa iz Pule.
Populacija pčelara većinom je starija, raduje stoga činjenica da će ove godine samo u Puli stasati više od 30 mladih pčelara. U školi će ponajprije doznati osnove o pčelama i njihovome svijetu.
- Općenito o građi pčele, anatomiji, biologiji pčele, a u specijaliziranome dijelu o tehnologiji pčelarenja, pčelinjim bolestima, dakle o specifičnostima - navodi predsjednik Udruge pčelara Pula Nediljko Landeka.
U travnju će posjetiti pčelinje zajednice, one se u proljeće počinju razvijati. A istarski med trebao bi uskoro postati izvorni proizvod sa zaštićenim podrijetlom, zajedničkom inicijativom pčelara Hrvatske i Slovenije.
- To je jedna specifična zaštita, jer rijetko gdje u Europi dvije države tako sudjeluju na zaštiti nekog proizvoda - ističe Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Pčela živi za zajednicu, pomaže i ne traži ništa zauzvrat, spremna je na žrtvu, odricanje i promjenu uloge. Čovjek od nje može doista puno naučiti. Pčelari to znaju.
I.B.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev