>
U današnje vrijeme, moguće je nabaviti čitavu paletu raznih umjetnih ukrasa i boja za jaja, ali ako za bojanje želite koristiti prirodne i zdravije sastojke, kojih također ima pregršt, evo nekoliko ideja za vas.
Uz bogat uskrsni doručak, i kod mnogih povratak starim navikama nakon korizmenog odricanja, bojanje jaja najradosniji je trenutak u mnogim obiteljima vezan uz uskrsnu tradiciju. Najstarija pisanica na našim područjima, seže u 15. stoljeće, a uz začetke tradicije bojenja jaja veže se i nekoliko teorija. Jaja se obično bojaju na Veliku subotu i u tome sudjeluju najradije djeca ali i odrasli.
Običaj vezan uz najveći kršćanski blagdan Uskrs simbolizira rađanje novog života i Isusovo uskrsnuće, a pouzdano se zna da se tradicija oslikavanja pisanica u Hrvatskoj njeguje najmanje 600 godina. Tako su se nekad, za bojanje jaja koristile samo prirodne boje. Koristila se cikla, kupus, kurkuma, čajevi, lukovica… Ovisno o tome kakve su se boje željele postići. Nekoliko je koraka koje morate slijediti.
1 šalicu naribanog tamnog kupusa – jaja će biti plavkaste boje
1 šalica ljuske crvenog luka – ako ljuska jajeta prirodno ima crvenkastu boju, jaja će poprimiti boju lavande
1 šalica smeđe ljuske luka – na bijelim jajima ćete dobiti narančastu boju, na tamnijim smeđu
1 šalicu naribane cikle – svjetla jaja će poprimiti ružičastu boju, tamnija jaja smeđu
2 žličice kurkume – jaja će biti žute boje
1 vrećica crvenog čaja – jaja će biti boje lavande
Vodi možete dodati i žlicu bijelog octa kako bi se jaja lijepo sjajila.
Postoji li razlika između bijelih i smeđih jaja? Obojite ih namirnicama koje imate kod kuće. Ordinacija.hr donosi načine kako jaja obojati ciklom, kurkumom, kupusom i drugim namirnicama iz kuhinje.
Skuhana i ohlađena jaja
Velika šalica vode za svaku boju
1 šalica naribanog kupusa
1 šalica kore luka (crvenog i smeđeg)
1 šalica naribane cikle
2 žlice kurkume
1 vrećica čaja hibiskusa
1 žličica octa
malo prirodnog ulja
Potrebno je još…
posuda s poklopcem
tanjur
cjedilo
još jedna posuda
tanjur
kuhinjski papir
Dodajte vodu u posudu, zatim dodajte kupus, luk ili neku drugu namirnicu vodi i pustite neka proključa. Smanjite vatru, stavite poklopac i pustite neka kuha 20-ak minuta. Boja je gotova kada vidite da je nekoliko nijansi tamnija od one koju želite dobiti na jajima. Malo boje izvadite i stavite na bijeli tanjur kako biste provjerili nijansu, pa maknite posudu s vatre i ostavite da se ohladi oko 20 minuta. Boju procijedite u drugu posudu, dodajte joj ocat – na jednu šalicu boje jedna mala žličica octa. Boju možete preliti preko jaja ili možete žlicom svako jaje posebno u nju umočiti.
Obojena jaja stavite u frižider na nekoliko minuta. Izvadite ih i prebrišite te u njih utrljajte ulje.
Jaja čuvajte opet u frižideru do posluživanja.
Dobar tek!
Z.G.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev