>
Često su se, u neimaštini, izmišljala jela. Nije se vazda imalo koliko se htjelo, pogotovo prije kad je broj ukućana u jednoj obitelji, u odnosu na današnje doba, bio nezamisliv.
Znale bi za trpezom, svakodnevno, zasjesti 4 generacije. Trebalo je svijeh najesti!
Nikad neću zaboravit kad sam pitala babu: „pa da kakva je ovo menestra?“
Ona odgovori: – E moja ćerce – falsa !
Mi smo se upravo jučer omrsili i čini mi se da s njome uvjek počinje uvertira u zimsku kuhinju.
3 domaće dimljene kobasice,
1 svinjska dimljena koljenica,
30 dag domaće pancete u komadu,
Glavica glavatog kupusa,
Glavica verze,
3 patate,
Dvije ožice svinjske masti,
Sol.
Operete meso i stavite ga kuhati sa svinjskom masti u dovoljno vode 40 tak minuta .
S obzirom da je ovo lagana menestra u koju se ne stavja svinjska glava, nemojte prolijevati prvu vodu nego nakon 40 min dodajte kupus prerezan na četvrtine, polovice patata i kobasice. Za razliku od “prave menestra”, kojoj za kuhanje trebaju 3 ure, ova će biti gotova za 1 uru, kuha se s tri vrste kupusa i u nju ide raštan, ali od namirnica ne stavljamo ništa jako.
Posolite pri kraju. Kuhajte dok kupus ne omekša.
Zar se i vama ne čini da se s ovim jelom opraštamo od ljeta a pozdravljamo zimu ?
U slast !
Katija Guljelmović
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev