>
Naranča je voće koje je specifično za naše podneblje. Malo koja kuća da u svom đardinu nije imala domaću naranču, ludaču, vašingtonku ili ljutu. Možete je iskoristiti za liker, marmeladu, torte, a kore za arancine. Cvjetove naranče i listove takodjer možete koristiti za čaj, a njihovim plodovima, sa granama lovorike su se kitili stari dubrovački portuni te ulazi u crkve za blagdanska slavja.
Arancini su delikatesa koja se čini od korice naranče.
Isto tako možete iskoristiti i korice limuna ili grejpa, iako se najčšće čini od naranče. Arancini su poznati delikates našega kraja koji je nezaobilazan na blagdanskoj trpezi.
Naranču ogulite na fjelice koje prokuhate u vodi 3 do 4 minute da im izadje gorčina.
Prije su domaćice imale više vremena pa su ih kišale u vodi 5 dana i svakodnevno mjenjale vodu.
Kad omekšaju izvadite ih i procijedite .Izvažite ih i koliko imate težine kora toliko nadodajte cukara sa malo vode i stavite na vatru u dublju posudu, sve zajedno neprestalno mješajući.
Kad su popile sav šug, iskrenite ih na papir za pečenje koji ste posuli cukarom i ostavite ih sušiti koji dan.Najbolje ih je jedan dan ostaviti na buri.
Gotove čuvajte u staklenki i mogu vam dugo trajati.Ako imate strpljenja, fetice sušene naranče vam mogu biti izvrstan ukras za dekoraciju za blagdane.
Katija PuljizevićPROČITAJTE JOŠ:
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Primorski padišpanj
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev