>
Iz godine u godinu sve je više tehnika bojanja jaja u luku (ili kapuli, ovisno kako ‘ko zove),
Iako sam i sama kuriozna i volim isprobati i druge tehnike, gotovo uvijek sam vjerna starom načinu bojanja jaja u lučini.
Prvenstveno sto sam sigurna da su bojana na zdrav način pa time i sigurna za konzumaciju, a onda i zato sto su mi uistinu najljepša.
Slike iz djetinstva i babe koja je mjesecima skupljala koru od luka, još uvijek su svježa i živa.
Ono što vam treba je samo malo strpljenja dok listiće raznih biljaka zadržite u bječvi (=čarapi) na jajetu.
Potrebne su vam znači, dosta kore od luka, jaja, bječve, razni listići bilja i sol. Meni osobno je je najdraži morač, petrusin, bršljan…
Na oprano jaje stavite listove po izboru, zamotajte u bječvu koju dobro stisnete. Zavežete špagom ili debljim koncem.
Stavite ih kuhati u hladnu vodu s lukom i velikom ožicom soli. Sol spriječava da jaja puknu. Jaja vam moraju biti pokrivena lučinom i s gornje i s donje strane.
Kad provri, odma smanjite kuhanje na tiho i kuhajte 20 min do po ure.
Najbolje ih je ostaviti tijekom noći da jače prime boju.
Poslužite ih na uskrsnom stolu za doručak ili ih iskoristite u igri s djecom za tuckanje ili igru sa kovanicama kako smo se i mi igrali u naša doba!
Katija Guljelmović
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev