>
  3 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dalmatinska kraljica – Maslina

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dalmatinska kraljica – Maslina
Foto: Katija Guljelmović

Nedavno sam negdje pročitala da su u raju bila dva stabla – stablo smokve i stablo masline. Smokva je “drvo istine”, a maslina je “drvo života”. Iz svetih knjiga nekih religija, stare latinske misli ovu biljku veličaju riječima “oles prima arborum omnium est” ili “maslina je prva među drvećem”. Simbolizira svetost, obilje, pravičnost, zdravlje, ponos, pobjedu, uspjeh, mudrost, inteligenciju, čistoću i novo rađanje .

Da se ne bi zadržali samo na crticama iz povijesti, red bi bio da se počastimo još jednom jednostavnom ričetom (=receptom) s crnim maslinama.

Katija Guljelmović

Dok je još pokoja na stablu, crna, neuvenuta i zdrava prkosi vremenu. Poberite ih i zapecite u špaheru (=štednjaku, pećnici).

Oprane i krpom posušene stavite na papir za pečenje u plitki roštjeru (=pleh), posolite krupnom stonskom soli i pecite 25 min na 170 °c.

Smežurane i kad promijene boju, izvadite iz roštjere i stavite u dublju staklenu zdjelu.

Servirajte sa česnom (=češnjakom) kidanim na listiće, maslinovim ujem i po želji acetom balsamicom.

Foto: Katija Puljizević

Ako uz to imate i bokun (=komad) domaće pogače za pomočit, festi nema kraja. Možete ih nezačinjene staviti u zamrzivač i izvaditi po potrebi. Najbolje ih je zalediti na nekom pjatu, rastresene i raširene, prije nego ih prebacite u vrećicu za zamrzavanje, da vam se ne zgnječe i ostanu lijepe.

Foto: Katija Puljizević

Crne masline možete ostaviti i sačuvati za zimu i na još jedan način:

U staklenku složite dva reda maslina i pospite malom ožicom (=žličicom) krupne stonske soli. Tako do vrha naizmjenično.

Foto: Katija Puljizević

Masline stajanjem puste višak vode pa je taj višak potrebno svaki drugi dan iscijediti iz staklenke.

Nakon osam dana, takve usoljene masline složite u dublju posudu s poklopcem ili novu staklenku, dodajte par pica (=češnjeva) česna, prekrijte maslinovim ujem i stavite na hladno mjesto.

Foto: Katija Puljizević

Uživajte u našoj dalmatinskoj krajici – maslini.

Foto: Katija Puljizević

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zaparene masline | | Morski HR
Tko je u prošlosti koristio drugo ulje osim maslinovog? Priznat ćete ,malo tko. U cijelom našem priobalju, od Prevlake pa sve do Istre, svako se domaćinstvo dičilo svojim maslinikom. Uz
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.