>
Kako nam se primiče vrijeme blagdana, mislim da će nam jedna ričeta više dobro doći za obogatiti naš blagdanski stol. Ovo je stara ričeta dubrovačke torte i sigurna sam da su je naše none imale za proslavu svih festa na trpezama.
Iz nekih zapisa kažu da je ričeta jako stara, a čini mi se istina, barem ako je suditi po sastojcima koji su dosta skromni, bili su im nadohvat ruke i svaka ih je domaćica imala u kući.
U nju ne ide brašno, ali zamjena za njega je jedan dio prezle (krušnih mrvica). Jako je aromatična jer u nju ide sok naranče i kora a sad im je stađon pa ih treba iskoristiti.
Potrebno vam je :
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Žumanjke, vaniliju cukar i 2/3 cukara izmiksajte u pjenastu smjesu. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s ostatkom cukara. Snijeg dodati žumanjcima uz lagano miješanje, da smjesa ostane pjenasta.
Uz miješanje dodati mljevene mjendule, krušne mrvice, narančinu koricu i sok. Smjesu ujednačeno izmiješati. Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Smjesu istresite u kalup, pecite oko 35 minuta.
Tortu ohladite pa je premazite marmeladom od naranče ili alesandrina te je ukrasite čokoladnom glazurom (rastopljena čokolada za kuhanje s malo masla i vode ).
Vodite računa da je ne prepečete jer bi onda mogla biti suha.
U slast !
Katija Guljelmović
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev