>
Pasje su žege, naši stari a ni mi ne pamtimo ovakve vrućine. Kupaju se u moru i plivači i neplivači, traže se čiste i ugodne uvale, malo sunca pa malo hlada, idemo i na škoje, tražimo Bogom dana skrivena mjesta, čistog mora. Pa kad je već tako, onda se uzgred pobrinite i za večeru ili pak sutrašnju marendu, naparajte lumpara, pa nešto guštajte odmah, a ostalo ostavite za doma (napomena: za prikupljanje priljepaka, potrebna vam je dozvola za sportski ili rekreacijski ribolov).
Možete ih spravjati, na mali milijon načina ko što pjevaju naši Oliver i Roko, od rižota, paste, na ribarski s limunom, onako usirovo… pa uživajte „po komodu“ i neka Vam je uslast!
1 kg lumpara
Maslinovo uje 1 dcl
1 glavica luka
2 pice česna
Petrusin
Sol
Papar
Velika ožica hladnog masla
Čaša bijelog vina
400 g rizi za rižot
Lumpare, ili priljepke kako ih netko zove, se očiste i obare u malo vode. Odvojite meso od ljuske i procijedite vodu koja će vam poslije poslužiti kao temeljac.
Na maslinovom ulju zažutite kapulu, dodajte potom česan i petrusin sol i papar.
Nakon pet minuta dodajte rižu i okrenite je nekoliko minuta s lukom da vam se zastakli.
Podlijte toplim temeljcem naizmjenično s časom bijelog vina i tako dotjerujajte okus.
Kad ispari vino a riža vam je skuhana na 80 % dodajte još nakosanog petrusina i lumpare.
Na kraju sve skupa začinite maslom da vam se zatvore okusi i ostane kremast.
Ovo je tipičan ribarski rižot, jakog okusa koji vonja na more.
Katija Puljizević
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev