>
  3 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Sarđele na primorski način

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Sarđele na primorski način
Foto: Katija Guljelmović

Složit ćete se sa mnom da je sarđela vrsta ribe koju uvijek rado kušamo i da je omiljeno pučko jelo.

Bez obzira radi li se o slanoj, sarđeli u savoru, priganoj, pečenoj, pohovanoj, punjenoj, na brodet, gotovo sam sigurna da je to riba koju možemo spravjati na najveći broj raznih načina. Možda je baš zato i zovu naša hraniteljica. Odhranila je naše pradjedove, ribare, težake, pomorce i svih koji su živjeli u našem priobalju.

Danas imam jednu jako laganu i lijepu ričetu.

Onda kada vam se ne šporkava špaher a želite ukusan i lagan obrok, slobodno se pozabavite ovom ričetom i sigurna sam da će vaše ukućane i goste ostaviti bez daha.

Freškim sarđelama očistite glavu i urtobu, operite ih i posušite.

U posudu stavite muku i svaku pažljivo umučite u nju.

U drugu, pliću posudu možete i klasičnu roštjeru, ovisno o količini koju pripremate, ulijte maslinovo ulje, ne preobilato.

Na posudu sa slike promjera 24 cm stavila sam 1 dcl uja.

Sarđele slažite na ulje u obliku lepeze ili možete na način „glava – rep“, ako vam je pravokutna posuda.

Posolite, začinite sa grančicama ruzmarina, nadodajte i nekoliko listića kadulje, pa pospite česnom narezanim na deblje listiće i sjeckanim petrusinom.

Foto: Katija Puljizević

Stavite peći u pećnicu ugrijanu na 200 °C na srednju rešetku 20 minuta.

Poslužite tople a kao prilog možete koristiti kupus lešo i kuhane patate.

Katja Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

Pohane i frigane srdele | | Morski HR
Srdela je hrana puka i kraljica ribe! Kroz sva povijesna vremena i nevremena prehranjivala je siromašno priobalno i otočko stanovništvo tako da joj je pripao status ribe hraniteljice. I dan danas
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Frigane srdele (ili druga sitna riba) s marinadom | | Morski HR
Katija Puljizević iz Trstenog danas će nam otkriti primorski način friganja srdela s marinadom. Osim originalnog primorskog recepta, posebnu čar daje i domaće narječje kojim se koristi. Neke slabije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.