>
Sigurno ste svi koji živite u priobalnom kraju prrimjetili ovu divlju biljku koja se upravo ovih dana ističe u svom svojoj raskoši po cvijetu i žutoj boji. Žuta zlatoglavica, ili pečak, kako je zovu naši stari, jestiva je, ljekovita i ukrasna biljka.
Jestivo joj je korjenje, koje možete prigati kao pomfri i poslužiti uz smokve. Jestivi su i cvjetovi, ali i stabljika.
Biljka u nadzemnim djelovima ima nešto toksičnih tvari, zato je potrebno termički obraditi. Bogata je vitaminom C i bjelančevinama. Ljekovita je i pomaže kod grčeva glatkog mišića i slabije bubrežne funkcije, djeluje antioksidativno i anti-kancerogeno dok poneke tvari iz biljke čiste krvne žile od loših masnih naslaga.
Najčesče je spremam kao omlet ali je također izvrsna za rižot. Ričeta je brza i ono što je potrebno naglasiti da štapke biljke koju berete moraju biti mlade i lomljive isto kao kod šparoge.
Znači, koristim štapke s kojih sam osdtranila pupak i očistila ih od nježnog trakastog lišća.
Na maslinovom ulju ih isjeckane na otprilike 1,5 do 2 cm, lagano isprigam da omekšaju, posolim i dodam sjeckani luk (možete dodati i gljive).
Kad su štapke omekšale dodam jaja, malo sjeckanog petrusina i omlet je spreman. Prigam ga k’o i svaki drugi omlet.
Iskoristite ove dane u prirodi i naberite ovu divnu biljku za neko od jela.
Za koje god da se odlučite, nećete pogriješiti.
U slast!
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev