RIBLJA PRIČA Tjestenina s lososom

Dio našeg života adresa nam je bila sjever Europe, točnije Norveška. Zemlja fjordova, vikinga, sretnih ljudi, zaljubljenika u prirodu i skijanje, ekstremnih hladnoća, nafte, polarne svijetlosti, ali i lososa i bakalara.

Losos, riba iz porodice Salmonidae može narasti do 1,5 metar i dosegnuti težinu do 15-25 kg. Neki autori navode težinu i do 60 kg. Najveći svjetskiproizvođač lososa je Norveška, a slijedi ju Čile. Losos je izuzetno bogat vitaminima B kompleksa i omega 3 masnim kiselinama.

Često pripremamo obroke od lososa, a ovoga puta smo se odlučili na kombinaciju lososa i graška, jelo koje je često na stolu domaćih Norvežana. Tjestenina s dimljenim lososom i graškom je jednostavno,  brzo pripremljeno i jako ukusno jelo koje ćete sigurno pojesti dok kažete losos.

Sastojci:

200g dimljenog lososa

150g graška

1 češanj češnjaka

1 manja glavica luka

široki rezanci

vrhnje za kuhanje

sol, papar, maslinovo ulje

2 žlice parmezana

Priprema:

  • Zagrijanom maslinovom ulju dodajte sitno nasjeckan luk. Dinstajte luk dok ne omekša.
  • Kada je luk omekšao dodajte sitno nasjeckan češnjak i grašak te kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta.
  • Potom dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte još 10 minuta.
  • Gotovi umak povežite s prethodno kuhanim širokim rezancima i sve dobro izmiješajte.
  • Na kraju dodajte na kockice narezani dimljeni losos te kratko (minutu-dvije) kuhajte na laganoj vatri.
  • Pospite parmezanom i uživajte u ovoj čaroliji mirisa i okusa.

PS: uz ovo jelo izaberite Chardonnay.

DOBAR TEK (ili po norveški Vær så god!) DOBRI  LJUDI!

Marina i Filip Maksan