RIBLJA PRIČA Tjestenina s lososom
Dio našeg života adresa nam je bila sjever Europe, točnije Norveška. Zemlja fjordova, vikinga, sretnih ljudi, zaljubljenika u prirodu i skijanje, ekstremnih hladnoća, nafte, polarne svijetlosti, ali i lososa i bakalara.
Losos, riba iz porodice Salmonidae može narasti do 1,5 metar i dosegnuti težinu do 15-25 kg. Neki autori navode težinu i do 60 kg. Najveći svjetskiproizvođač lososa je Norveška, a slijedi ju Čile. Losos je izuzetno bogat vitaminima B kompleksa i omega 3 masnim kiselinama.
Često pripremamo obroke od lososa, a ovoga puta smo se odlučili na kombinaciju lososa i graška, jelo koje je često na stolu domaćih Norvežana. Tjestenina s dimljenim lososom i graškom je jednostavno, brzo pripremljeno i jako ukusno jelo koje ćete sigurno pojesti dok kažete losos.
Sastojci:
200g dimljenog lososa
150g graška
1 češanj češnjaka
1 manja glavica luka
široki rezanci
vrhnje za kuhanje
sol, papar, maslinovo ulje
2 žlice parmezana
Priprema:
- Zagrijanom maslinovom ulju dodajte sitno nasjeckan luk. Dinstajte luk dok ne omekša.
- Kada je luk omekšao dodajte sitno nasjeckan češnjak i grašak te kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta.
- Potom dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte još 10 minuta.
- Gotovi umak povežite s prethodno kuhanim širokim rezancima i sve dobro izmiješajte.
- Na kraju dodajte na kockice narezani dimljeni losos te kratko (minutu-dvije) kuhajte na laganoj vatri.
- Pospite parmezanom i uživajte u ovoj čaroliji mirisa i okusa.
PS: uz ovo jelo izaberite Chardonnay.
DOBAR TEK (ili po norveški Vær så god!) DOBRI LJUDI!
Marina i Filip Maksan