>
Ružmarin se od pamtivjeka koristio kao začinska, aromatična i ljekovita biljka. Naši stari su tvrdili da pomaže boljem pamćenju, a moderna medicina navedeno je dokazala. Osim toga, dalmatinsku gastronomiju teško je zamisliti bez ružmarina.
Ružmarin je samonikla zimzelena i grmolika trajnica koja naraste u visinu od jednog do dva metra. Cvjetovi se beru u proljeće, a mladi izdanci i mladi listovi nakon cvatnje. Berba se obavlja rano ujutro nakon čega slijedi jednomjesečno sušenje na suhom i prozračnom mjestu u hladu.
Više od tisuću godina cijenjena je široka primjena ružmarina u gastronomiji. U Dalmaciji je većini poznata marinada za ribu i divljač pod imenom 'savuret'. U Istri se dodaje raznim pečenkama s krumpirima, a u Slavoniji se grančice ružmarina dodaju svinjetini pečenoj na roštilju.
Ako se pažljivo koristi, izvrstan je začin za juhe, pirjano povrće, pečeno meso i ribu, kao i u svim masnim jelima i pikantnim umacima.
Gotovo nijedno jelo u prošlosti koje bi se spravljalo od divljači ili ribe nije se moglo zamisliti bez dodatka ružmarina, a preporuča se koristiti svježi kad god je moguće.
Možda želite iskušati aromatiziranje salatnog maslinovog ulja s ružmarinom, češnjakom i limunovom koricom? Jednostavno je - zagrijte maslinovo ulje i u njemu macerirajte navedene sastojke najmanje petnaest dana. Nakon toga procijedite i koristite kao začin za svježe povrće.
Čaj od ružmarina preporučuje se za poboljšanje krvotoka i probave, kao sredstvo za smirivanje živaca te protiv oboljenja dišnih putova. Jutarnja kupka u koju ste ubacili sol obogaćenu ružmarinom izvrstan je početak radnog dana jer će vas osvježiti i razbuditi, a pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima.
Također, aromaterapeuti preporučuju eterična ulja ove stimulativne biljke za borbu protiv proljetnog umora.
U narodnoj se medicini koriste listovi, cvjetovi, grančice i med od ružmarina. Poznato je njihovo diuretsko, antiseptično i protuupalno svojstvo, ima i snažno djelovanje na imunološki sustav.
Od davnina se koristi pripravak od ove biljke za liječenje iscrpljenosti, neuroze, loše probave, slabe prokrvljenosti, te za učinkovito izlučivanje mokraće. Dokazano je da ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te tako liječi glavobolju i poboljšava koncentraciju.
Alkoholna otopina i eterično ulje koriste se isključivo za vanjsku uporabu, kao sredstvo za masažu kod reumatizma i glavobolje, za spravljanje masti i krema za rane. U zadnje vrijeme se koristi u prevenciji raka kože.
Djeluje kao blagi analgetik, koristi se za liječenje upala i oštećenja zglobova. Poznati je pripravak ocat začinskog bilja, ili kako su ga zvali u Srednjem vijeku 'ocat četvorice lopova', koji se sastojao od vinskog octa u kojem se maceriralo lišće kadulje, pelina, ružmarina i lavande, a kojim su se liječili od kuge. Ovaj se ocat još i danas prodaje u Provansi kao antiseptičko sredstvo.
Ružmarin ima primjenu i u kozmetici. Često se koristi u preparatima za kosu jer stimulira vlasište i potiče rast vlasi. Budući da utječe na izmjenu tvari u tkivima, djeluje također anticelulitno.
Sve donedavno bio je sastavni dio svake tradicionalne vjenčane ceremonije diljem Hrvatske. Grančicom ružmarina kitili su se mladoženja i gosti, a njegov miris davao je cjelokupnoj svečanosti posebnu mirisnu notu.
B.K.
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev