>
Kaldirski kraj u središnjoj Istri pravi je El Dorado za voće, jer tamo, nema čega nema. No, tamošnji se voćari suočavaju s nikad težom godinom. Probleme im zadaju nametnici, klimatske promijene, vlaga. Uzgoj je voća sve teži i zahtjevniji. Međutim upornost je poljoprivrednika još veća pa svakodnevno na tržnice diljem Istre dostavljaju i prodaju svoje voće.
Kladirsko voće i na pulskoj tržnici. Kako bi ga ponudio kupcima, Drago Nikolić svakodnevno u jednom smjeru prelazi 70 kilometara. Najtraženije su breskve i marelice, koje prodaje za 5 eura po kilogramu.
- Kad gledate uloženi novac i transport, i tako dalje. Neku računicu čovjek mora imati, a znam da je skupo sve - kazao je za HRT Dnevnik Drago Nikolić, voćar.
A u voćnjacima u središnjoj Istri prava borba. Bračni par Bertoša breskve mora pažljivo brati.
- Treba paziti da nisu oštećene - poručuju. Najviše im glavobolje zadaje mušica suzukii.
- Napada samo trešnje i napada kad je vrlo zreli plod. Tako da se ne može tretirati, ne može se spriječiti nikako. Od ove godine napada i breskve i pogotovo ako su zrele i crvene - kaže Renata Jurić Bertoša, Kaldir.
Zbog uboda mušice breskva će istrunuti. Umjesto na stolu, voće će završiti na tlu.
- Po stablu je bilo i do 60 kila, 50-60, a sad ako 20 se pobere, nešto je više od 20. Ali morate računati da imate pčelica, bumbara koji svoj dio uzmu - kaže Samuel Bertoša.
Bolja je situacija u nasadima jabuka. Plodovi su zdravi, no za kilogram ranih sorti Josip Dantinjana dobit će manje od eura. Jabuka iz uvoza ruši cijenu domaćoj.
- Ne može se usporediti. Ja je danas berem, vi sutra jedete. A rekao sam prije da je ona koju vi kupite u centrima brana kad su djeca krenula u školu, u 9. mjesecu - ističe Josip.
S takvom se konkurencijom malim proizvođačima teško nositi. No njihova je upornost velika pa od voćarstva, unatoč svim teškoćama, ne odustaju.
I.B.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev