U subotu u Umagu radionica konzerviranja ribe
UMAG - S ciljem podizanja razine svijesti o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama, u subotu se u Muzeju grada Umaga održava radionica konzerviranja ribe.
Muzej grada Umaga u suradnji sa 'Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza' iz Umaga kroz provedbu projekta 'S okusom mora - Sapore di mare' ima za cilj podignuti razinu svijesti stanovništva o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama.
To provode kroz predavanja i radionice pod vodstvom stručnjaka, ali i sugrađana, koji su odlučili svoja znanja i vještine podijeliti sa širom publikom kako bi svi zajedno demistificirali i olakšali konzumaciju ribe.
Kroz dvanaest mjeseci provedbe ovog euroopskog projekta, planirano je ukupno 10 stručnih predavanja, 4 edukativne radionice o pripremi ribe i morskih organizama, te 2 ciklusa radionica o izradi i upotrebi keramike sa završnom izložbom.
Izdat će se također ribarska kuharica, postaviti nova web stranica projekta te realizirati manifestacije koje promoviraju tradiciju ribarstva i kulinarstva umaškog područja.
Nakon provedene ankete među građanima Umaga, upravo nepoznavanje recepata, tehnika čišćenja, pripremanja i obrade ribe pokazali su se kao problemi koji odvlače građane od veće konzumacije ribe i drugih morskih organizama.
Projekt aktivno uključuje ribare, nutricioniste, morske biologe, domaćice, kuhare, ugostitelje i druge stanovnike umaškog priobalja kroz prezentaciju svoga rada i vještina. Na taj način gradi se međusektorska suradnja i sinergija između javnog i privatnog sektora, kao i građana.
B.K.
PROČITAJTE JOŠ: