>
  1 min. čitanja

Učimo od Indijaca - Toplinski udari i temperature preko 40 stupnjeva, a oni se hlade ovako

Učimo od Indijaca - Toplinski udari i temperature preko 40 stupnjeva, a oni se hlade ovako
Foto: Pixabay/Ilustracija

Prema staroj indijskoj medicini (ajurveda) previše hladna voda nije dobra. Naprotiv, može izazvati dodatne probleme.

Visoke temperature već su obilježile srpanj, a tek smo na polovici mjeseca. Štoviše, najavljuju se još veće vrućine i češći toplinski udari. Zbog toga vam izdvajamo nekoliko provjerenih načina kako se prirodno rashladiti, a koje stotinama godina koriste Indijci, gdje ljetne temperature dostižu i 50 stupnjeva Celzijevih.

Toplinski udar definira se kao iznenadni kolaps organizma uslijed prekomjernog povišenja tjelesne temperature te nemogućnosti organizma da se sam ohladi i održi temperaturu u granicama normale.

Tekućina, tekućina i samo tekućina

U vrijeme toplinskih valova preporučuje se piti niskokalorične napitke te izbjegavati kavu, alkohol i sokove koji su puni šećera. Najbolje je, naravno, piti vodu, ali na umjerenoj temperaturi. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke, prenosi Green.hr.

Prema staroj indijskoj medicini (ajurveda) previše hladna voda otežava probavu.

Jogurt i voda

U Indiji je posebno popularan lassi, napitak od vode i jogurta. Indijci ga stoljećima prave i konzumiraju tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Osim što rashlađuje, ovaj napitak opskrbljuje organizam kalcijem i dobrim bakterijama koje pomažu probavi. Lassi možete napraviti u različitim okusima, ovisno o tome što dodate za okus. Ovom moćnom napitku možete dodati dinju, borovnice, maline… koje god voće poželite.

Prirodni materijali

Zaboravite na sintetiku! Preporučuje se nositi laganu odjeću od prirodnih materijala, po mogućnosti svjetlije boje. Ako izlazite na jako sunce, nemojte zaboraviti zaštiti lice. Obavezno nanesite kremu za zaštitnim faktorom, stavite naočale i(ili) kapu.

‘Začinite ljeto’

Osim lassija, u Indiji je posebno popularan thandai, hladno mlijeko sa začinima. drevnim teorijama, ovaj napitak osvježava i rashlađuje, a možete ga napraviti s kojim god začinom želite. Indijci većinom biraju komorač ili šafran, piše Green.hr.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.