2 min. čitanja

GARITULE ILI KARITULE Šibenski uskršnji recept

GARITULE ILI KARITULE Šibenski uskršnji recept
Foto: Muzej grada Šibenika

Kako ih zovete u vašoj obitelji? G(K)aritule su slatka uskrsna peciva u obliku pletenice koja na jednom kraju imaju umetnuto jaje. Pripremane su za djecu, na Veliki petak i Veliku subotu.

Svako dijete bi za Uskrs dobilo po jednu g(k)aritulu. Jeli bi ih tek nakon blagoslova hrane u crkvi, i to tek nakon što bi se kušale blagoslovljene pogače, piše o ovoj tradicionalnoj uskršnjoj poslastici Muzej grada Šibenika.  

- Tijesto je isto kao i ono za pogače. Gospođa Zdravka Najev ispekla nam je g(k)aritule, prema starom šibenskom receptu.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 8 jaja
  • 30 dag šećera
  • 15 dag masti
  • 1 velika žlica kvasca
  • 1 žličica šećera1 limun i 1 naranča
  • 2 - 3 vrećice vanilin šećera
  • malo ružolja

Priprema:

Prosijati brašno. U sredini napraviti rupicu u koju se stavi svih osam žumanjaka, 4 bjelanjka, šećer, rastopljena mast, sok i korica limuna i naranče, vanilin šećer i ružolj.

Dodati kvasac, rastopljen u jednom dl mlakog mlijeka sa žličicom šećera. Sve dobro izraditi, umotati u krpu i pustiti na toplom da uskisne.

Tijesto zatim oko jaja na jednom kraju oblikovati u pletenice i pustiti da još kisa. Premazati ih jajem i peći na laganoj temperaturi oko 40 minuta.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Uskršnja pogača | | Morski HR
Repetitio est mater studiorum – “Ponavljanje je majka znanja” iliti Opet malo o Uskršnjoj pogači. Još jedan Uskrs. Još jedan najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Još jedanput sjećanja na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.