>
  1 min. čitanja

Započela 23. Ninska šokolijada, najdugovječnija gastronomska manifestacija Zadarske županije

Započela 23. Ninska šokolijada, najdugovječnija gastronomska manifestacija Zadarske županije
Foto: TZ Grada Nina

Turistička zajednica Grada Nina i Udruga šokolara Nin upućuju poziv zainteresiranim natjecateljima da se prijave u izboru za naj šokol i u ovoj godini.

Poznato je da jedinstvenog gastronomskog proizvoda neponovljive arome ima malo te je znano da se od davnina proizvodi u Ninu i okolnim mjestima kraljevskog grada. Zahvaljujući domaćinima koji šokol rade za svoju obitelj i prijatelje turistički radnici uspijevaju od 2003. od pokretanja manifestacije čuvati gastronomski proizvod i čuvanje tradicije izrade ovog jako rijetkog autohtonog ninskog proizvoda.

Šokolari iz Nina i Šokolari iz ostalih mjesta natječu se i odabiru pobjednike, a sve se od siječnja do srpnja brižno čuva, kako bi se tada domaćini i turisti zabavljali. Zahvaljujući manifestaciji, Ninski šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske.

Pozivaju se zainteresirani čuvari baštine da se prijave za sudjelovanje na međunarodnoj gastronomskoj manifestaciji do 31. siječnja 2025., a mogu se prijaviti na tel. 023 264 280 ili osobno u Turističko informativnom centru u Ninu.

Proglašenje najboljeg šokolara godine uz završnu Feštu od šokola održati će se 20. srpnja, kada će biti prigodan ekološko - gastronomski sajam te etno glazbeni program.

Što je šokol?

Šokol je jedinstveni, suhomesnati proizvod prepoznatljivog okusa, a od davnina se proizvodi u ninskom kraju. Za pripremu šokola važno je kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, razne vrste začina i biljem aromatizirana ninska bura. Svinjska vratina se najprije na nekoliko dana stavlja u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se radi prema obiteljskim receptima.

Uz brigu pojedinca oko vrijednog proizvoda važno je djelovanje bure i dima, ali i tajna receptura koja se prenosi usmenom predajom unutar ninskih obitelji, bez za sada detaljnih pisanih tragova. To i jeste najznačajniji detalj jer su šokoli jako slični, ali gotovo svaki je na neki način malo drugačiji.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.