Započela 23. Ninska šokolijada, najdugovječnija gastronomska manifestacija Zadarske županije
Turistička zajednica Grada Nina i Udruga šokolara Nin upućuju poziv zainteresiranim natjecateljima da se prijave u izboru za naj šokol i u ovoj godini.
Poznato je da jedinstvenog gastronomskog proizvoda neponovljive arome ima malo te je znano da se od davnina proizvodi u Ninu i okolnim mjestima kraljevskog grada. Zahvaljujući domaćinima koji šokol rade za svoju obitelj i prijatelje turistički radnici uspijevaju od 2003. od pokretanja manifestacije čuvati gastronomski proizvod i čuvanje tradicije izrade ovog jako rijetkog autohtonog ninskog proizvoda.
Šokolari iz Nina i Šokolari iz ostalih mjesta natječu se i odabiru pobjednike, a sve se od siječnja do srpnja brižno čuva, kako bi se tada domaćini i turisti zabavljali. Zahvaljujući manifestaciji, Ninski šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske.
Pozivaju se zainteresirani čuvari baštine da se prijave za sudjelovanje na međunarodnoj gastronomskoj manifestaciji do 31. siječnja 2025., a mogu se prijaviti na tel. 023 264 280 ili osobno u Turističko informativnom centru u Ninu.
Proglašenje najboljeg šokolara godine uz završnu Feštu od šokola održati će se 20. srpnja, kada će biti prigodan ekološko - gastronomski sajam te etno glazbeni program.
Što je šokol?
Šokol je jedinstveni, suhomesnati proizvod prepoznatljivog okusa, a od davnina se proizvodi u ninskom kraju. Za pripremu šokola važno je kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, razne vrste začina i biljem aromatizirana ninska bura. Svinjska vratina se najprije na nekoliko dana stavlja u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se radi prema obiteljskim receptima.
Uz brigu pojedinca oko vrijednog proizvoda važno je djelovanje bure i dima, ali i tajna receptura koja se prenosi usmenom predajom unutar ninskih obitelji, bez za sada detaljnih pisanih tragova. To i jeste najznačajniji detalj jer su šokoli jako slični, ali gotovo svaki je na neki način malo drugačiji.
J.T.