>
U Neretvanskoj dolini započela je berba prvih jagoda. Na površini od četrdeset hektara planira se ubrati više od osamsto tona. Ove godine kvaliteta jagode je dobra, no proizvođače brine niska cijena na tržištu i borba s uvoznom robom.
Domaće jagode vrlo se lako mogu razlikovati od uvoznih, tvrde proizvođači.
- Svježe je ubrana, ima više šećera i to naš potrošač voli, ali kada mu turite i nešto drugo, potrošač uzme ako nema nešto bolje - rekao je za Dnevnik Gradimir Šešelj, Opuzen.
Nadaju se da će proizvodi s ovoga područja zasjeniti one iz Španjolske, Grčke ili Italije, navodeći za to važne razloge.
- U optimalnim rokovima se bere i brzi dolazak na tržište i to se ne može mjeriti sa uvoznom jagodom koja se praktički bere polu zelena da bi mogla trpjeti transport, skladištenje i prodaju nakon sedam do deset dana - objasnio je Robert Doko, agronom.
Trenutačna cijena na tržištu je tri eura za prvoklasnu robu, što smatraju zadovoljavajućim ako se ona zadrži. Ipak, ističu kako su troškovi same proizvodnje u odnosu na prethodne godine enormno porasli.
- Lani je cijena bila ista kao i ove godine, ali repromaterijal je poskupio i dnevnice su poskupile, ne možeš naći radnike nego mi većinom radimo obiteljski, rodbinski i tako se mučimo - kazao je Željko Taslak, Metković.
- Platite sadnju, platite zimsko čišćenje, platite proljetno čišćenje. Znači nije jagoda sama od sebe narasla. Ona iziskuje dosta ruku, a to košta. Nema tu strojne obrade. Sve se to ručno radi, a to košta - osvrnuo se Jure Kapović, Opuzen.
Neretvanske jagode većinom rastu na otvorenom, dok je u vrlo malim postocima zastupljena plastenička proizvodnja, što čini razliku od vrgoračkih jagoda, no kvaliteta je, kažu ista.
- Vrgorac je daleko petnaest kilometara zračne linije i mislim da nikakve razlike nema. Moramo zajednički raditi na tržištu, jer to je zajednička roba, domaća i tako ćemo uspiti rasturiti uvoznu robu - rekao je Šešelj.
Intenzivnija berba u Neretvi očekuje se idući tjedan, ovisno o vremenskim uvjetima, kada počinju otkup i plasman većih količina diljem Hrvatske.
A.B.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev