>
  3 min. čitanja

Zašto je važno maslinovo ulje čuvati u dobroj ambalaži?

Zašto je važno maslinovo ulje čuvati u dobroj ambalaži?
Foto: Pixabay

Na kvalitetu maslinovog ulja najviše utječu svjetlo, prisutnost kisika i temperatura. Koje se mane mogu pojaviti zbog lošeg skladištenja, pročitajte u nastavku.

Svjetlo ima vrlo reaktivno djelovanje, posebice kod zelenih ulja koja sadrže klorofil. Prisutnost kisika izaziva oksidaciju što dovodi do užeglosti i zato ulje treba čuvati u zatvorenim posudama. Kada je u pitanju temperatura, niti preniska niti previsoka nije dobra za čuvanje ulja.

Koje se mane mogu dogoditi kod ulja, a nastaju zbog lošeg čuvanja?

  • Užeglost – izražen autooksidacijski proces, koji uzrokuje dugotrajni dodir ulja sa zrakom, svjetlom i toplinom. Taj defekt osjeća se mirisom i okusom kao osjećaj rankitljivosti.
  • Po talogu – svojstven defekt maslinovih ulja kod kojih talog dovodi do nepoželjne anaerobne fermentacije, a osjeća se mirisom i okusom, potrebna brža dekantacija.
  • Po trulom – naglašeni defekt po talogu.
  • Octikavost – defekt dobiven tijekom produljenog čuvanja maslina u neadekvatnim uvjetima.
  • Po krastavcu – defekt koji nastaje u nedovoljno hermetički zatvorenim ambalažama, kada se drži predugo na skladištenju u limenkama. Osjeća se mirisom i okusom.

Duže čuvanje maslinova ulja u plastičnoj ambalaži i u kamenicama dovodi do nepoželjnih senzornih svojstava (po talogu, octikavo, užeglo i dr.). Plastika pruža nepotpunu zaštitu od kisika, vodene pare i svjetlosti, a ima i mogućnost otpuštanja pojedinih spojeva u ulje i obrnuto. Tako skladišteno ulje upitne je kvalitete.

Iako se kamenice mogu svrstati u svojevrsno kulturno blago Mediterana, koje ponekad izvedbom zadivljuju, u njima nije moguće odvajanje taloga od ulja, stalnim otvaranjem kontakt s kisikom je neizbježan, a čišćenje je vrlo teško. Stoga ih treba izbjegavati za pohranjivanje ulja.

Ako se radi o dobivenim malim količinama maslinova ulja, preporučuje se njegovo čuvanje u tamnim staklenim bocama što manjeg volumena, kako bi prazan prostor iznad ulja koji se stvara svakodnevnom potrošnjom bio što manji, radi manje kisika, koji nužno dovodi do neželjenih oksidacijskih procesa u ulju.

Staklo, kao visoko inertan materijal, ne upija niti otpušta bilo kakve mirise, lako se čisti, pruža potpunu zaštitu od kisika, ali ne i od svijetlosti pa se preporučuje tamnije obojeno staklo (crno, tamnozeleno ili smeđe), koje apsorbira ultraljubičastu svjetlost, piše Maslinar.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kad zagrijavanje maslinovog ulja postaje “kancerogeno” i postaje li to uopće?
Maslinovo ulje, ulje je koje se koristi u kuhinjama diljem svijeta, ali često se postavlja pitanje koje ustvari ulje koristiti prilikom kuhanja. Kad je riječ o prženju, pečenju i kuhanju, koja ulja bismo trebali koristiti, a koja izbjegavati? Rasprava o dimnim točkama i maslinovom ulju koje postaje…
Hrvatska dosad osvojila 12 zlatnih medalja za maslinovo ulje na prestižnom natjecanju u New Yorku!
Iz dana u dan raste broj hrvatskih maslinovih ulja koja su osvojila zlatnu medalju u New Yorku na prestižnom globalnom natjecanju NYIOOC. Od 27. ožujka do danas hrvatskim uljima je dodijeljeno 12 zlatnih i 1 srebrna medalja. Hoćemo li uspjeti zadržati prošlogodišnje visoko 3. mjesto, saznat ćemo u s…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.