>
  2 min. čitanja

Zašto vas ne treba peći savjest ako uživate u čaši crnog vina poslije ručka?

Zašto vas ne treba peći savjest ako uživate u čaši crnog vina poslije ručka?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Često čujemo da je čaša crnog vina dobra za zdravlje. No na što to točno crno vino djeluje blagotvorno i zašto?

Brojna istraživanja, koja su provedena tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, nastojala su naći povezanost između hrane i pića koje konzumiramo i našeg zdravlja. Odnosno utjecaj hrane i pića na njega. Jedno od njih je i crno vino, a ovo su razlozi zbog kojih slobodno možete posegnuti za jednom čašom nakon ručka, posla ili večere.

Vino štiti srce


Smatra se da crno vino ima učinak na zaštitu kardiovaskularnog sustava, kao i da se redovitom konzumacijom (dakako, u umjerenim količinama) utječe i na smanjenje mogućnosti za razvoj srčanih bolesti. Ipak, Američko udruženje srca upozorava da je to vjerojatno povezano i s načinom života koji uključuje i prehrambene navike. Prema njima, crno vino djeluje pozitivno onda kad je u suglasju s jelovnikom punim voća i povrća.

Ima protuupalno svojstvo


Crno vino prepuno je polifenola, spojeva kao što su resveratrol, tanin i katehin, a to može zahvaliti prisutnosti pigmenta antocijanina. Naročito je vrijedan resveratrol koji se osim u vinu, odnosno grožđu, nalazi i u kikirikiju i tamnoj čokoladi.

Prepoznata je vrijednost zbira polifenola koji se nalaze u vinu, a kao takvi prepuni su antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Upravo je zato crveno grožđe, od kojeg se i radi crno vino, često sastojak krema za lice, naročito za kožu sklonu upalnim procesima kao što su akne i crvenilo.

Vino 'pooštruje'  um


Flavanoli u vinu mogu zaštititi tjelesne stanice koje podržavaju zdrave krvne žile – ključnu fiziološku korist koja može poboljšati dotok krvi u mozak i spriječiti razvoj štetnih naslaga na stanicama. Iako testiranja na ljudima još to nisu potvrdila, smatra se da ranije spomenuti resveratrol može spriječiti slabljenje pamćenja koje je povezano sa starijom životnom dobi.

Može pozitivno utjecati na dugovječnost


Kad je pak riječ o starijoj životnoj dobi, istraživanje koja je objavljeno 2014. godine (Widmer, Flammer, L. Lerman, A.Lerman), a koje je pratilo osobe tijekom nekoliko desetljeća, pokazalo je da je vrlo vjerojatno resveratrol, u kombinaciji s adekvatnom zdravom prehranom, razlog zbog kojeg su neki ljudi dugovječniji od drugih. Upravo se zato preporučuje da se čaša crnog vina pije uz jela iz mediteranske kuhinje ili dobro balansirane obroke prema vlastitom nahođenju.

Poboljšava raspoloženje


Nije tajna da čaša vina poboljšava raspoloženje, no sad je to i dokazano. Naime, rezultati već ranije spomenutog istraživanja pokazali su da se ljudi lakše opuste i postanu bolje volje u okruženju koje smatraju negostoljubivim ako konzumiraju čašu vina. Tada njihovo raspoloženje postaje jednako onima koji su od početka provođenja pokusa bili izloženi ugodnoj i gostoljubivoj atmosferi.

Postoje li negativne strane umjerene konzumacije vina?


Kao i svaka hrana ili piće, i crno vino ima drugu stranu medalje. Dakako, pritom se misli na pretjeranu konzumaciju. Stručnjaci, kako je vidljivo, uvijek ističu i prednosti crnog vina, no kad govore o tome, misle prvenstveno na povremenu čašu vina, ne na njegovo redovito ispijanje. Upravo takvom ravnotežom našem tijelu možemo omogućiti da uistinu iskoristi ono najbolje od vina, piše N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.