3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Filet mola (oslića) u umaku s njokima

ŽELINA KUŽINA Filet mola (oslića) u umaku s njokima
Foto: Željko Višić

Najbolje bi bilo nabaviti mola težine oko 1,2 do 1,5 kg. Što veći mol, to su fileti pogodniji za pripremu ovog recepta.

Sastojci:

Filet mola – 0,6 do 0,8 kg

Maslinovo ulje – 0,1 lit

Maslac – 0,05 kg

Brašno – 2 žlice
Češnjak – 4 češnja nasjeckana
Peršin – 1/4 vezice nasjeckane

Vino bijelo – 2 dcl
Riblji temeljac – 0,5 do 0,6 lit
Papar svježe mljeveni

Sol

Njoke – 0,6 do 0,8 kg

Foto: Željko Višić

Priprema:

Očistite mola od škrga i utrobe te ga filetirajte. Od glave, kostiju, peraja, repa i pretankih dijelova fileta skuhajte juhu, tj. temeljac, pri tome koristeći kapulu, mrkvu, krumpir, pome, češnjak, peršin, sol i papar. Vodite računa da skuhate dovoljno juhe za predjelo, ali i da predviđenu količinu temeljca sačuvate za umak.

Filetirano meso mola nasjecite na četvrtaste komade veličine njoka koje ćete dodati umaku.

U prigodnoj teći zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte komade filetirane ribe i prepržite ih sa svih strana. Kad dobiju lijepu boju izvadite ih i odložite u posudu s poklopcem, da se ne ohlade. Na ulje i maslac koji je preostao nakon prženja, dodajte nasjeckani češnjak. Kad češnjak zamiriše (dobro pazite da ne izgori) dodajte brašno, kratko promiješajte da se ne stvore grudice, dodajte topli riblji temeljac i vino, posolite i popaprite. Umak će se nakon nekoliko minuta početi zgušnjavati, a to je trenutak da u jelo vratite prepržene komade mola. Kuhajte još minutu da se svi sastojci povežu, zatim sjedinite s kuhanim ocijeđenim njokima.

Pazite na gustoću jela, ne smije biti prerijetko, niti pregusto.

Serviranje:

Skuhano jelo prebacite u prigodnu servirnu posudu pa ga pospite nasjeckanim peršinom.

Posudu postavite na sredinu stola, ali preporučujem da ribu i njoke u umaku na tanjure vadi sam kuhar.

Za prilog ovom receptu može se pripremiti i servirati začinjena zelena salata ili rikula.

I fino bijelo vino!

Foto: Željko Višić

Napomene:

Ovaj recept može se pripremati s većinom bijelih riba, prvenstveno grdobinom čiji je rep idealan za pripremu. Međutim, nebi bilo puno lošije koristiti meso gofa, ugora, murine ili morskog psa …

Osnovni prilog ovog recepta može biti i kuhani krumpir ili palenta ali u tom slučaju zgusnuti umak s ribom prelijevajte preko krumpira ili palente serviranog na tanjurima.

Sastojci ovog recepta (kao kod svih mojih recepata) predviđeni su za 4 osobe. Ukoliko pripremate brzu večeru za dvoje, za pripremu preporučujem koristiti dublju tavu ili wok.

Dobar tek Vam želi Žele!

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Mol (oslić) iz škrovade | | Morski HR
Mol (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive: oslić, magarčić, magarcic, murluc, oslić, tovar, ugota. Ima izduženo tijelo s
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.