>
  2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA De luganig le pastroch

ZEMLJA GURMANIJA De luganig le pastroch
Foto: Željko Krnčević

E da. Došlo vrime i za ovo opet provat. Tražija nešto u „ledu“, a naša jedan paketić pun Božićnih okusa. Lipe i drage luganigice. I to dvi vrste. Sladićeve i taljanske koje je za provu posla naš Ivica Brkić. O njima smo pisali a i opet ćemo. Još nismo došli u kraj priči, a kad ćemo, ne zna se (ka’ ni o onoj jednoj Džekni). Tako smo ovijeh zadnjijeh dana svarili i ovu lipu deliciju. Ali smo se odlučili malo poigrati. Zato smo rižot i nazvali ovako kako jesmo – pastroch iliti paštroć. Ta je rič mome ćaći bila za recimo neku spizu u koju bi se svašta nadodalo, tj. ispaštroćavalo da bi krajnji proizvod bija upitan. Ali, triba se znati i u paštroću snaći.

Dakle, u ovaj naš paštroć išlo je vako:

Dvi vrste luganiga. Najprije sam na maslinovom ulju samo malo zapržija ruzmarina i luka biloga (to sam naučija na 24 kitchen).

Foto: Željko Krnčević

Nadoda lipo prošaranu pancetu od Maleša narizanu na male ploškice; onda sam zažutija kapulu i malo posolija krupnom ninskom solju; nadoda po važa pelata, pola malog kućarina mojih mlivenih papričica od „penis chilya“; masline domaće lanjske iz leda otkoštija i ubacija; 2 slana inćuna; 2 kućarina kapara; malo đumbira; biloga papra prstohvat; kućarin soje. Dva deca Graševine.

Foto: Željko Krnčević

Lipo se to sve skupa na laganoj vatri krčkalo, da bi se dodala riža Arborio, a potom i sitno rizani petrusimen.

Doda sam i žlicu meda, pravog, bagremovog. Poslužija sam uz prokulice iliti ćimulice i salatu, a uz jagode i kiwi, koji virujte mi, okusom pašu uz ove aromatizirane kobasičice. Naravno, uz nisko posipanje parmezanom.

Foto: Željko Krnčević

Virujte mi, svidija mi se ovaj paštroć. Dodir mesa, začina i voća sasvim ugodan. Nije mi ža šta sam ispaštroćava

Ako znate još neki primjer za paštroć, napišite…

Foto: Željko Krnčević

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.