>
  3 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Šibenske kroštule

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Šibenske kroštule
Foto: Željko Krnčević

Lako je bilo kolače i lipe slatke stvari raditi tamo di je bilo „matrijala“ za izmišljanje i uživanje u delicijama koje i dan danas uveseljavaju Njegovo Veličanstvo Nepce. I brašna, i masla i mlika i cukra… i orasa i bajama i šljiva i krušaka i jabuka… posli i čokolade, vanilje, ruma…

Lako je bilo i onima koji su živili u ovim našim krajevima pa su sve to mogli kupiti pa u tome i uživati. Lako je bilo i onima koji su odsvakud uzimali bogatstva i u svoje matične luke donosili. A naš je čovik, tj. žena u svemu teškom ali ipak lipom u čemu su živili morali izmisliti sebi neke jednostavne delicije za blagdane, fešte i rođendane.

A šta je jednostavnije nego zamutiti teke brašna i mlika i dikoje jaje, a onda kasnije kako se šta moglo uzeti i nabaviti, dodavati u „galete“, kako su naši stariji zvali kolače. Bilo je tu još različitih delicija, jednostavnih, ali i o tome ćemo u Gurmaniji.

Sigurno da je i u našem Šibeniku, pa tako i u Dalmaciji, bilo razlike na stolovima građanstva – od težaka, preko obrtnika i trgovaca, pa do onih imućnijih da ih sve ne nabrajam. Od zanemarene smokve, one suve, priko bajama, posli maraske, pa sve do torti, rožata i paradižota. Čak se i ja sićam, kad nije bilo ama baš ništa slatkoga u kući, baba bi zapržila na masti malo brašna, dodala cukar, i to je bila – alva. Nije to ona prava, ali tako smo je zvali.

Foto: Željko Krnčević

A tu vezanost uz brašno i mlin izgleda da nosim u genima, jer kako je u jednom dokumentu otkrio moj kolega Kristijan Juran, čita se jasno da su moji preci Petar i Grgur imali dvije mlinice negdi na Krki u 17. stoljeću, valjda prije nego su došli u Šibenik. Pa kako neš volit brašno i spizu, mlin i kuvanje. I još dorađeno onim šibenskovrličkosinjskosplitskoistarskim genima. Dok nisam ovo sazna uvik sam se čudija kad su mi dida Marko i njegova braća pričali o tome kako su uvik imali prednost kad su nosili mliti šenicu ili žito, ono malo šta su imali, u mlinice na Krki. Znači, 200 godina posli. Eto, brašno.

Vratimo se današnjoj našoj deliciji. Kao i za rafiole, tako i danas donosimo recept iz kalendara za godinu 2017. koji je tiskala udruga Hrvatska žena iz Šibenika, koji je osmislila moja teta Zdravka Najev i ostvarila zajedno sa suradnicama i suradnicima. Puno je ljubavi stvarno uneseno u ovaj projekt. Pa na tragu gore napisanog, donosimo recept za jedan nadaleko poznati „kolač“, koji je postao zaštitni znak na mnogim manifestacijama i druženjima. Ima puno varijanti i svi će ga svojatati. Ali, mi ga ovdje nazivamo, u stvari NJIH, šibenskim. Sigurno u nečemu razlika jest. Izgleda jednostavno, ali uopće nije. Triba znati. A radi se, ka šta vidite na slikama, a napisano je i u naslovu – KROŠTULAMA.

Foto: Željko Krnčević

Znači, treba nam:

8 žumanjaka + 1 cijelo jaje
5 žlica rastopljene masti
2 žlice ruma
korica limuna
vanilin šećer
malo soli
1 dl bijelog vina
mekog brašna koliko popije

Foto: Željko Krnčević

I onda:

Zamijesiti tijesto da bude tvrdo kao za rezance. Podijeliti ga na četiri dijela i ostaviti pola sata da odstoji. Zatim ga razvaljati i rezati na trake. Zavezati u fjok i pržiti u puno vrućeg ulja. Gotove posuti šećerom u prahu.

U komentaru za misec sičanj, uz ovaj kolač piše:

“U večernjim satima i priko noći kužina se osvjetljavala uljanicom ili petrolejkom. Ponekad, radi štednje, samo vatrom s komina. Žene su i uz takvu svitlost u polumraku vješto vezivale kroštule u fjoke .”

Meni su drage kad su vruće i lipo meke I najlipše idu uz šibenski prošek kojeg više ne smimo tako zvati. E, a ja baš oću. I uz višnjevaču, rečeni maraskino, naravski.
U slast!

Jope, nemoš kraće.

Željko Krnčević

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Napravite vlastiti mediteranski sirni namaz
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.