>
Veseleći se odlasku u Planinu, u Valis Argentu, u sjedište Zemlje Gurmanije, prisjećam se nekidašnjeg lipog, prihvatljivog obroka. I to za moju drugaricu i mene.
„Tematika“ orade iliti komarče je za jednu veću raspravu – divlja ili iz uzgoja. Moja memorija sijećanja daleko seže. Još do ćaćinog prijatelja Paška Klarića, rečenog Paje, koji je bija vrhunski marangun, a još veći ribar. Enti, kako je s kraja lovija... Ali, otom potom.
Danas, da ne bi radi Božene bilo puno riči, samo donosimo da su bile dvi orade iz uzgoja, neću reći iz koje firme. Njih dvi – 60 i nešto kuna. Nama dva obroka – jedna u juhu, a druga u kartu. Triba dikod provati i moderne načine pripreme. I već nekoliko puta se pokazalo izvrsno.
Riba u onu kartu za pečenje, ovaj put sam uz oradu stavija teke tikvice, kapulice, luka, kapara i jedan korijen koromača izrizan na fetice, soli krupne i papra i uja, razumi se.
Peka sam jednu uru na 120, otribija košćurine, i onda smo se lipo pogostili posuvši petrusimenom i s mrvu limuna.
Dobar tek!
Željko Krnčević
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev