Recepti dubrovačkog primorja: Frigane srdele (ili druga sitna riba) s marinadom

Foto: Katija Puljizević

1 kilo sarđela očistiti, oprati i ocijediti u pasabrodi (cjedilu ).
Iskrenuti na suhu krpu i posuti ih oštrom mukom (brašnom).
Isprigati sarđele na maslinovom uju.
Prigane stavite u dublju zdijelu.
Na istom uju od priganja,iskidate 3 do 4 pice (češnja) česna (češnjaka), izgratate (naribate) koricu lemuna i nasjeckane listice ružmarina.
Nakon kratkotrajnog dinstanja mirodija dodate 1 dcl vode , 2 dcl vinskog osta (po mogućnosti domaćeg jer ga okus bačve čini posebnim), 1 ožicu (žlicu) cukara (šećera), malo soli i papra, list od lovorike.
Nastaviti kuhati marinadu na jakoj vatri dvije minute da se sljube sastojci.
Kad je marinada gotova ,preliti je preko prigane ribe.
Možete poslužiti toplo ili hladno servirano sa feticom lemuna, ovisi kako ko voli.
Ukoliko zelite da vam marinada bude gušća , nastavite je kuhati nekoliko minuta duže pa ćete dobiti još zanimljiviji umak .
Na ovaj način osim sarđela, mozete marinati skuše, lokarde širune i drugo.