3 min. čitanja

Jednostavni domaći recepti: Odojak na ražnju

Jednostavni domaći recepti: Odojak na ražnju
Foto: Marijan Zujić

Obično kupim očišćenog odojka težine od 15 do 20 kg te ga sat vremena prije pečenja izvadim iz hladnjaka. Struganjem nožem očistim ga od zaostalih dlaka ako ih ima. Isprati unutrašnjost trbušne šupljine i usta od ostatka krvi te ga nataknuti na ražanj i odmah posoliti unutrašnjost te je zašiti s dva komadića žice. Dobro ga pričvrstiti za ražanj da se ne bi okretao prilikom pečenja.

Marijan Zujić

Njušku, prednje i zadnje nogice, također učvrstiti za ražanj. Zarezati s gornje strane na leđima između plećaka ako je odojak veći i posoliti. Zarezati s vanjske strane buteve, a zatim cijelog odojka posoliti izvana. Ispod svake plećke ubosti nožem i u rupu prstom ugurati sol, također buteve dodatno zarezati i s donje strane te u rez ugurati prstom sol.

Staviti peći tako da postavite ražanj na malo više od pedlja visine od poda, a vatru ložite 50-60 centimetara od odojka cijelom dužinom. Kada se odojak postupno zagrije, nakon pola sata lopaticom postupno podbacujte žeravu ispod odojka te ga nastavite peći još 3-4 sata ovisno o veličini odojka i temperaturi. Odojak se peče postupno, ne smije se nikako pretjerati s jakom vatrom i žeravom a obično se peče sat do sat i po duže nego janjac.

Solim ga, za razliku od ostalih sitnom a ne krupnom morskom soli, približno oko 2% od težine odojka. Kako se odojak peče s kožom ne postoji mogućnost da ga presolite kao kod janjetine.

U širu limenku ili tećicu ulijem ¾ vode i ¼ suncokretova ulja te je držim spremnu ako mi se kožica počme naglo peći, s ružmarinovom grančicom, mažem odojka ovom smjesom ulja i vode da ne preplane.

Također u pola pečenja kožicu nabodem viljuškom tako da kožicu podmazuje sama masnoća iz odojka a ujedno se cijedi iz njega višak masnoće.

Pri kraju pečenja pojedinci preliju odojka pjenom jednog piva što ja nemam običaj. Odojak se poslužuje vruć s ražnja uz pečeni krompir te zelenu salatu, mladu kapulicu, limun ili hladan s kriškama limuna i francuskom salatom.

Stalno pečem na svoja drva sa sela, grabovina, hrast, jasen. Izvrsna kalorična drva iz kamena koja daju dobru žeravu. Za sušenje mesa je veoma važna vrsta drva a za pečenje na ražnju malo manje. Nekada pečemo zajedno odojka i janjca, oboje budu izvrsni.

Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.