JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Lignje s gradela

Foto: Marijan Zujić

Ovo je tradicionalni način pripremanja liganja na obali Jadrana.

Velike lignje se očiste te se operu, dok se manje lignje sa peškafonda ne čiste. Očišćene lignje posušiti papirnatim ubrusom, posoliti, te odložiti u pliću posudu i pouljiti je. Pojedini kuhari otkinu glavu te uguraju krakove liganja u tijelo da se ne suše i ne izgore na gradelama.

Foto: Marijan Zujić

Prije pečenja, gradele treba dobro ugrijati (spaliti) te ih vruće očetkati ručnom čeličnom četkom, dobro ih očistiti od ostataka prijašnjeg pečenja.

Nauljiti papir te premazati vruće gradele. Kad su gradele ugrijane i masne, lignje i riba se ne lijepe za njih prilikom pečenja. Komižani stavljaju peći lignje i ribu na hladne gradele, također se riba neće lijepiti za njih ako su dobro očišćene i nauljene, isprovao sam i ovaj način.

Foto: Marijan Zujić

Kad se lignje stavljaju na gradele, povuče se malo naprijed natrag i ne dira se više dok se dobro ne zapeče sa te strane. Kada su lignje pečene na donjoj strani, same se odvoje od gradela, ako se lagano ne odvajaju pričekajte još koju minutu. Upravo mnogi tu najviše griješe ili je na početku pečenja ne posuše i zaulje pa im se zalijepe za gradela.

Lignje se tijekom pečenja premazuju ružmarinovom grančicom umočenom u maslinovo ulje. Lignje su brzo gotove, zato pazite da ih ne pečete predugo jer ćete ih presušiti i bit će tvrde.

Foto: Marijan Zujić

Kad su lignje pečene, posložiti ih na pliticu, servirati s izrezanim limunom te preliti maslinovim uljem, sitno sjeckanim češnjakom i peršinom. Po želji je na tanjuru dodatno posoliti i popapriti, jer ne vole svi slano ni papreno.

Pečene lignje, najbolje je servirati uz blitvu ili s lešo krumpirom ili povrćem sa žara a pije se dobro domaće bijelo vino ili gemišt.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Prve jesenske lignje s gradela