Palamida pečena na grill tavi

Photo: Željko Višić

Palamida je poželjna i tražena plava riba, cijenom prihvatljiva i lako dostupna. Česta je u ponudi na peškarijama tijekom cijele godine. Zdravstveno je preporučljiva, bogata Omega-3 kiselinama, vitaminom A i D. Nadasve je ukusna.

Željko Višić

Uobičajeno je teška od jednog do tri kilograma, zgodno ju je kupiti u komadu … a može i na fete. Kada se nabavlja u komadu predlažem napraviti dva fileta, a kada su u pitanju fete, režite ih na debljinu od 1,5 do 2 centimetra.

Lako se čisti, još lakše pripreman na mali milijun načina.  Prava riba za svakog kuhara početnika.

Prilog uz ovako pripremljenu ribu može biti bilo koja salata ili lešo povrće „na ulje“ …

 

 

Sastojci:

– palamida; 1,2 – 1,6 kg (1 komad),

– maslinovo ulje; 1 -1,5 dcl,

– začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, peršin …,

– češnjak; 4 česna sitno nasjeckana

– kapare; 2 velike žlice,

– limun; 1 komad

– sol i papar

Photo: Željko Višić

Priprema palamide:

Najjednostavnije je kupiti ribu već isfiletiranu ili narezanu na fete odmah na samoj peškariji. To je neznatno skuplje, ali ste se riješili utrobe i sukrvice. Nikakav problem nije biti sam svoj majstor, pa ribu obraditi kod kuće. U tom slučaju dobivate i glavu i rep za pripremu ribljeg temeljca ili juhe.

Filete ili fete dobro je odmah marinirati: malo sušenog bosiljka ili svježeg ružmarina, soli, papra i dobroga ulja. Marinirana riba se prekrije prozornom folijom kako nebi oksidirala i takva se drži na hladnom mjestu ili u frižideru. Jedna jako važna napomena: 4 do 5 sati prije pečenja riba treba ići na sobnu temperaturu, u protivnome, meso u sredini fileta ili uz kost može ostati malo sirovije.

Photo: Željko Višić

Priprema jela:

Palamida se peče na zagrijanoj grill tavi 5-7 minuta sa svake strane. Kuhar u svakom trenutku treba sudjelovati u procesu pečenja, biti uz jelo, promatrati promjenu boja ribljeg mesa. Kada bude onakva kakvu najviše priželjkujete (kao na fotografijama) okrenite fete. Budite pažljivi kod okretanja, ne dozvolite da se meso raspadne, koristite lopatice za pećenje ili žlice za kolače.

Riba se nikao ne smije prepeći jer tada ostaje suha u sredini i stupasta za jelo. Gotovu ribu pouljite, poklopite nečim i pričekajte najmanje 5 minuta.

Serviranje jela:

Kad je riba servirana na tanjure, onda se na nju mogu postaviti kapare ili umak od mješavine maslinova ulja, limunova soka, nasjeckanog češnjaka i peršina, soli i papra. Predlažem da svatko začinjava prema osobnom guštu … I na svom tanjuru!

Uz salatu ili nekakav prilog, pečena palamida bit će pravo zadovoljstvo za sva vaša čula.

Photo: Željko Višić

 Dobar tek Vam želi Žele!