RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Kontonjata

Foto: Katija Puljizević

Teško da je išta ljepše vidjeti na blagdanskom  stolu nego kontonjatu ukrašenu lovorikom. Iako su božićni  blagdani  još daleko, sada je pravo vrijeme da uberete mrkatunje (kako ih zovemo u našem kraju) ili dunje.

Katija Puljizević

Opjevano voće u mnogim pjesmama danas, nekad je često spominjano u librima Dubrovačke Republike. S obzirom da sam rođena u Trstenome, razveselio me podatak da se 1875. godine austrijski car Franjo Josip zaustavio u našem mjestu, gdje su ga tratali kontonjatom i malvazijom. Za kolendu o Božiću, njome su se regalavali i častili kolendari.

Nekako se sjećam da su naše babe činile puno kasnije kontonjatu a mislim da znam i zašto. Prije je klima bila puno zdravija pa su voćke do dugo u jesen sazrijevale na stablu. Mrkatunju je danas teško uzgojiti a da je ne napade crv, te da je pritom nikakvim pesticidima ne tretiramo. Zadnjih mi se godina događa da deboto u isto vrijeme tučem masline i činim kontonjatu a to je o Svetome Mihajlu.

Ukoliko imate domaće, neprskane mrkatunje, svakako nemojte propustiti učinit ovu dubrovačku gulozecu.

Postupak je jednostavan:
– Operite mrkatunje pod vodom, lagano ih ostružite kuhinjskom žicom i stavite kuhat u toliko vode da vam poplimaju. Kuhajte ih toliko da malo omekšaju.
– Nakon toga ih izvadite i prohladne očistite od pica da dobijete od njih  čisto, zdravo meso.
– Izvažite ih i izrežite na kocke i ponovno stavite kuhati  sa istom količinom cukara  koliko imate i mrkatunja.
– Dodajte  1 čašu vode u kojoj su se kuhale mrkatunje.
– Miješajte povremeno dok se cukar ne rastopi.
– Zatim štapnim mikserom sve zajedno izmiksajte i kuhajte, dodajte sok jednog lemuna i sve dok vam se ne zgusne, mješajte na laganoj vatri. Moram priznati da je to i najteži dio posla. Posebno pazite dok miješate da vas masa ne opeče, jer se vrenjem stvaraju zračni klokuni ili mjehuri koji znaju ostaviti traga na koži.
– Za otprilike 2 kila mrkatunja, računajte da ćete potrošiti oko 2 ipo, do 3 sata kuhanja.
– Kontonjata se izlijeva u kalupe koje smo oplakali vodom, a na njih se stave listovi lovorike koji joj daju aromu, a ujedno i štite od nametnika, jer je pred nama sušenje na zraku naredna 2 mjeseca.
– Kad se za koji dan stisne, okrenite je iz kalupa na čistu roštjeru ili plitke posude i pokrijte krpom za daljnje sušenje.
– Vodite računa da je prilikom okretanja ostavite na lovorici.
Foto: Katija Puljizević
Sa kraćim vremenom kuhanja , dobit cete izvrsnu marmeladu , jedinstvenu po okusu, koja vas vraća u djetinstvo!
Foto: Katija Puljizević
Sigurna sam da će vam ova tradicionalna slastica uveseliti vaše goste i ukućane u svakoj prilici, a posebno u blagdanskoj.
Katija Puljizević