2 min. čitanja

NAKON 90 GODINA Pulskim ulicama bi ponovno mogao voziti tramvaj

NAKON 90 GODINA Pulskim ulicama bi ponovno mogao voziti tramvaj
Foto: Tramvaj u Puli početkom 20. stoljeća/Wikipedia

PULA – Pulskim ulicama bi uskoro, nakon 90 godina stanke, mogao ponovno voziti električni tramvaj. U gradskom proračunu za iduću su godinu izdvojena sredstva za izradu idejnog rješenja kojim bi se uveo tramvajski prijevoz u najveći istarski grad, a što bi u konačnici utjecalo na smanjenje cestovnog prometa i gradskog zagađenja.

Kako piše Glas Istre, riječ je o projektu grupe entuzijasta koji žele vratiti tramvaj na pulske ulice. U prvoj fazi tramvaj bi vozio od Mandrača – velikog parkirališta na ulazu u grad, duž pulske rive, kod glavne pošte bi skretao prema tržnici i vozio dalje do Pragrandea, odnosno parkirališta na Marsovom polju. Tramvaj bi mogao prevoziti sve one koji dolaze iz pravca Vodnjana, Fažane te iz pravca Medulina i Premanture, čime bi se značajno rasteretio cestovni promet u gradu, a vožnja cijelom trasom trajala bi 15-ak minuta.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Olakotna okolnost je ta što dio infrastrukture već postoji, poput tračnica na pulskom željezničkom kolodvoru za čije korištenje je dobivena suglasnost HŽ-a, kao i tračnice na rivi. No drugi dio trase, od rive preko Danteovog trga do tržnice i Pragrandea trebalo bi izgraditi.

Preliminarni izračun pokazuje da bi cjelokupni projekt stajao 70 milijuna kuna, a novac bi se osigurao iz EU fondova.

Pulski tramvaj dio je cjelovitog projekta Tw, koji se odnosi na obnovu cijelog željezničkog prometa u Istri, tramvaja i vlakova na vodik. Jedan segment obuhvaća tračnički prijevoz do Zračne luke gdje većim dijelom već postoji trasa i pruga. Na taj bi se način mogli prevoziti putnici između pulskog aerodroma i budućeg terminala za kruzere, čime bi Pula postala važna tranzitna destinacija sjevernog Jadrana.

Inače, tramvaj je kroz Pulu vozio od 1904. pa do sredine 1930-ih godina, a za razliku od zagrebačkog tramvaja koji su vukli konji, ovaj pulski pogonio je elektromotor.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.