VIDEO Na trasi najskuplje ceste u Hrvatskoj probijen tunel Podmurvice

Foto: MMPI

RIJEKA – Nešto prije 11 sati probijen je tunel Podmurvice, najzahtjevniji dio na trasi državne ceste DC 403. Tunel je dug 1250 metara te će spajati riječku luku sa čvorom Škurinje na riječkoj zaobilaznici. 

Tunel je probijen gotovo dva mjeseca prije predviđenog roka, a cijeli posao započeo je krajem 2020. godine, nedugo nakon početka radova na najskupljoj cesti u Hrvatskoj, gdje je za izgradnju 3 kilometra trase plaćeno gotovo pola milijarde kuna.

Foto: MMPI

S obzirom da je riječ jednom od ključnih prometnih pravaca za daljnji razvoj riječke luke odnosno Zagrebačke obale, na probijanje tunela došao je i sam ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji tvrdi da je ministarstvo od samog početka projekta imalo odličnu suradnju s riječkom gradskom upravom.

– Ovo je ogledan primjer kako pripremati i izvoditi velike projekte – rekao je Butković za projekt za koji je novac povučen iz EU fondova.

Rijeka je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj gdje se ulaže punom parom, prvenstveno sredstvima Europske unije. Državna cesta 403 ključna je za razvoj još jednog golemog infrastrukturnog projekta.

Foto: MMPI

– Jedno je završetak Zagrebačke obale i njeno koncesioniranje, projekt koji se odnosi na izgradnju infrastrukture i suprastrukture na Zagrebačkoj obali, koji je gotov i financirao ga je CEF s 30 milijuna eura. Ova cesta vrijedna je 70 milijuna eura. Sveukupno to vrijedi nekoliko milijardi kuna, koje smo u posljednje vrijeme usmjerili prema Rijeci da postane ono što i treba biti: luka na sjevernom Jadranu, s prometom tereta koji je veći od luke Koper. Čast našim kolegama iz Slovenije, ali uvijek smo bili najjači i to moramo postati i opet – istaknuo je ministar.

– Nadam se, ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, da ćemo od lipnja iduće godine ovu cestu pustiti u promet, na radost naših sugrađana, ali i gospodarskih subjekata na našem području. Spaja se, naravno, luka Rijeka s čvorom Škurinje, s mrežom hrvatskih autocesta. Isto tako, Rijeka time postaje ishodišna točka europskih koridora, što je dio naše, ali i nacionalne strategije – poručio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Projekt ide dalje, a njegov završetak očekuje se na ljeto iduće godine.

J.K.