JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Janjetina ili bravetina na špici

Foto: Marijan Zujić

Najbolje je meso od mlade jalove ovce koju zovemo dvizica (svizica) ili u Hercegovini šilježe, odnosno ovce ili uškopljenog brava starog do dvije godine, zvanog škopac.

Bravetina je najbolja u kasno ljeto ili ranu jesen. Kad njih nema, dobra je i domaća janjetina. Janjetina ili bravetina, nasiječe se na komade srednje veličine koji se nabodu na špicu (ražanj). Meso se natakne tako da su komadi stisnuti jedan do drugoga kako bi ostali sočniji. Natiču se komadi mesa veličine šake, komad masnijeg pa komad krtijeg koji je manje masan i tako naizmjenično do kraja ražnja. Kako bi masniji natopio drugi krtiji komad.

Foto: Marijan Zujić

Meso se posoli te peče se na laganoj žeravi, na visini od 20-ak centimetara do dva sata, što ovisi o veličini komada mesa kao i o vrsti te količini žara. Svi okusi ostaju u mesu, jer se nakon pola sata pečenja meso posipa brašnom i ta korica zadržava sok da se ne cijedi po žeravi.

Foto: Marijan Zujić

Meso treba biti ravnomjerno pečeno, da ne izgori na prejakoj vatri što je kod mnogih najveća pogreška kao i brzo pečenje špice do sat vremena. Kad je janjetina gotova, špica se skine s ražnja i ostavi da se „odmori“ desetak minuta.

Foto: Marijan Zujić

Znalci ovog specijaliteta radije će odabrati janjetinu na špici od janjetine sa ražnja, zbog hrustave teksture izvanka a puno sočnosti iznutra.

Poslužuje se toplo sa prilogom po želji: pečeni ili lešo krompir s rikulom, povrće sa žara, mlada kapulica, zelena ili sezonska salata.