2 min. čitanja

Istraživanje gastronomije Pelješca u sklopu projekta TAKE IT SLOW

Istraživanje gastronomije Pelješca u sklopu projekta TAKE IT SLOW
Foto: DNŽ

STON – U sklopu projekta „Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj” (TAKE IT SLOW) Regionalna agencija DUNEA do 30. travnja ove godine provodi istraživanje gastronomije Pelješca i baštine vezane uz proizvodnju, pripremu i konzumaciju hrane.

Prvi korak u istraživanju je prikupljanje i analiza podataka iz Upitnika o namirnicama i prehrambenim navikama stanovnika Općine Ston. Upitnik je namijenjen punoljetnim osobama koje žive i/ili rade na području Općine Ston kao i svima onima koji su poslovnim, obiteljskim ili drugim načinima povezani s područjem Općine Ston.

Foto: DNŽ

Sudjelovanje u istraživanju je dobrovoljno i bez naknade.

Pilot područje Stona odabrano je zbog visoke razine zaštite ključnih proizvoda: malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a vinogorje Ponikve upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti hrvatskih vina na razini EU. Osim toga, malostonski zaljev je posebni rezervat prirode i područje ekološke mreže NATURA 2000.

Tu je i povijesno urbanistička cjelina Stona koja se, skupa s Malim Stonom, stonskim zidinama, stonskim poljem i stonskom solanom, nalazi na Pristupnom popisu svjetske baštine UNESCO. Isto tako, gastronomija Pelješca pripada mediteranskoj prehrani koju je UNESCO zaštitio kao svjetsku nematerijalnu baštinu.

Foto: DNŽ

Cilj istraživanja je dobiti što više podataka o vrijednim znanjima, vještinama, ali i svakodnevnim praksama vezanima uz gastronomiju Pelješca kako bi iste ostale sačuvane te na najbolji mogući način predstavljene gostima.

TAKE IT SLOW je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju.

Projekt je vrijedan više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna. Projekt provodi Dubrovačko-neretvanska županija uz tehničku podršku Regionalne agencije DUNEA.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.